klimaat | centrale PyreneeŽn | Aragůn |
WANDELEN OP DE TURBON     

In het hart van Ribagorza ligt de 'Turbón'. Het is een reusachtige massieve kalksteenberg in grijsachtige tinten met een afgeplatte kop. De top ligt op 2492 m hoogte. In de omgeving van de Turbón is geen andere berg zo hoog en van dezelfde aard zodat de berg alleen lijkt te liggen. Langs zijn zuidzijde zijn er hoogteverschillen van meer dan 1000 m, waardoor de berg van zeer ver te zien is.

De Turbón is door wandelaars gereputeerd als uitzichtpunt op de zuidkant van de hoogste Pyreneeëntoppen. De top is ca. 5 maanden per jaar met sneeuw bedekt. Op de zijflanken ontspringen meerdere bronnen, waarvan 2 gerenomeerd zijn voor het minerale drinkwater met medische eigenschappen, nl. in 'Las Vilas' en 'San Feliu de Beri'. Bovenaan is een berghut. De berg was vroeger een verblijfplaats voor rovers en er werden heksenvergaderingen gehouden.

Om de beklimming naar de top aan te gaan ben je best wat geoefend. Er kan vertrokken worden vanuit 'Vilas del Turbón'. De alpina stafkaart van de streek is nodig. Net over het kuuroord in 'Vilas del Turbón' neem je links naast de waterfabriek de tractorbrede-aardebaan. Na een tijdje sla je links af op een smaller wandelpad. Dit pad gaat vlot omhoog om na een drietal uren stappen de top te bereiken.

Men beschouwt de flora van de Turbón als een stukje geïsoleerde biotoop. Men treft er een 60-tal vaste plantensoorten aan. Het is ook een gegeerde verblijfplaats voor roofvogels, waaronder de lammergier, de vale gier en de koningsarend.

Zicht op Turbón vanaf Egea.

 
 

Zomerzicht: 'Turbón' vanaf Graus (30 km)

Krokuszicht: 'Turbón' vanaf La Puebla de Castro
(30 km)

Lichte natuurwandeling, afstand 11 km, hoogteverschil van 1000 tot 1500 m. Klik voor wandelroute in perspectief.

Het vertrekpunt van de wandeling bevindt zich op een 30 km van de vakantiewoningen:
We volgen richting Benasque tot Campo. In Campo rechts af slaan, richting 'Vilas del Turbón'. Ter hoogte van 'Aguascaldas' links afslaan in een kleine weg naar 'Llert' (P).
De wandeling gaat vooral door de vallei van Bardají (Sp.: Valle de Bardají) met de dorpjes 'Llert' en 'Esterún'.

Net over de Turbón situeert zich ook het dorp 'Las Vilas del Turbón', gelegen op 1437 m hoogte. Het is bekend omwille van het mineraalwater 'Agua Vilas Del Turbón'. Dit water wordt enkel aangeboden in herbruikbare glazen flessen. Er is ook een kuuroord.

Vertrekken vanaf het dorpsplein en de straat nemen die overgaat in het pad naar Esterún. Esterún doorkruisen en het pad volgen tussen bossen van hulsteik tot de kloof van Llert (Sp.: barranco de Llert). De kloof blijven volgen, zonder rekening te houden met aangeduide paden, tot we aan de voet komen van 'el puerto de la Muria'. Vanaf dit punt de met buxus (Sp.: boj) bezaaide helling omhoog gaan tot boven. De terugweg gaat via het pad dat bovenaan begint en loopt op de helling van de Turbón dat samenkomt op de bosweg naar Llert, met o.a. veel 'grove dennen'


Edelweiss op de Turbón

turbon roda de isabena avondzicht
Avondzicht vanuit Roda de Isábena.