klimaat | centrale Pyreneeën | Aragón |
PICO ANETO (3404 m)      

Op naar de hoogste PyreneeŽntop ...

Wie beschikt over een goede fysieke conditie en wat weet over wandelen in het hooggebergte moet beslist de uitdaging met deze topattractie aangaan.

aneto te graus
Pico Aneto met zijn zuidelijke gletsjer op 65 km afstand.

aneto panorama
op 15 m van de top...

Pico Aneto is de hoogste PyreneeŽntop met een hoogte van 3404 m. In hoogte wordt deze berg in de PyreneeŽn gevolgd door de Posets en de Monte Perdido. De Pico Aneto maakt deel uit van het Maladetamassief, gelegen nabij de vallei van Benasque (Eseravallei) dat tevens behoort tot het beschermd natuurpark Posets-Maladeta.

Anetogletsjer. Op ca. 2800 m hoogte aan de noordkant en ca. 2900 m hoogte aan de zuidkant ligt de grootste PyreneeŽngletsjer, tevens meest zuidelijke gletsjer van Europa. Echter, zoals veel gletsjers ter wereld, smelt ook de maladetagletsjer in hoog tempo af ten gevolge van de klimaatswijzigingen. Men heeft berekend dat de gletsjer in de laatste 100 jaar meer dan de helft is verkleind zodat hij vermoedelijk binnen 30 ŗ 40 jaar zal verdwenen zijn.

Basisinfo voor de aanvang. Om de klim aan te vatten moet men, zelfs in de zomer, goed uitgerust zijn: stevige bergschoenen, sneeuwschoenen (SP: crampones - best huren in Benasque -), wandelstokken, kledij tegen regen en kou, zonnebril. Een goede kaart is de 'Mapa Alpina Maladeta-Aneto, schaal 1:25000'.

Vanuit de berghut La Renclusa tot de top moet een hoogteverschil overbrugd worden van 1250 m. Er mag gerekend worden op 6u stappen heen en ca. 4 u stappen terug. We zitten onmiddellijk boven de boomgrens en het parkoers bestaat hoofdzakelijk uit achtergebleven gletsjerpuin (Sp: morreno), wat gelijk is aan ruwe steenbrokken. Het moeilijkste en meest riskante stuk gaat over de Anetogletsjer. Bovendien, zelfs in volle zomer, vormen zich vaak regenbuien in de vroege namiddag (14 ŗ 15 u). Daarom moet men trachten de top te bereiken tegen rond 12u00, zodat de afdaling van de gletsjer voorbij is mocht het onweren. De gletsjer dwarsen gebeurt meest in de sneeuw, maar ook over stukken hard ijs. In de wandelsporen vormen zich beekjes smeltwater, waardoor ijswater in de wandelschoenen kan dringen.anetogletsjer

ibons de coronas

hoogste pyreneeën


 

Met overnachting in de berghut La Renclusa. (tel.: 974 55 21 06 - ca. 100 plaatsen - vooraf reserveren, evt. vanuit Benasque). De berghut wordt meestal gebruikt als uitvalsbasis voor een trip vanaf de volgende ochtend naar de hoogste PyreneeŽntoppen.

la renclusa

Vanuit Benasque wordt met de auto naar 'Hospital de Benasque' gereden, waar de wagen op de parking achtergelaten wordt. Te voet is het van hieruit een 2 ŗ 2,5 u stappen tot de berghut La Renclusa (2140 m), via La Besurta (1900 m). Men komt hier best aan rond 19u30 's avonds. Er kan een stevig avondmaal genomen worden. 's Morgens kan men ontbijten vanaf 5u00.

Berghut la Renclusa - Portillůn - Over de Anetogletsjer - Collado de Coronas - Paso de Mahoma

kaart benasque

Vanaf de berghut kan men Pico Aneto nog niet zien. We moeten eerst over de smalle bergkam 'Portillůn, die hogerop de Anetogletsjer en de Maladetagletsjer scheidt. We gaan de kam over aan 'portillůn inferior' op ca. 2750 m hoogte.

portillon inferior

Onze eindbestemming is zichtbaar. We kruisen het eerste stuk gletsjer tot aan 'Collado de Coronas'. Sneeuwschoenen zijn een absolute must. Er rest ons nog een tweede stukje sneeuw, nu een stuk steiler, maar heel wat korter, tot aan de kleine bergkam, 'Paso de Mahoma' genaamd.

glaciar de aneto

Er rest ons nog een half uurtje tot de top. De allerlaatste 15 m moet nog even over een smalle richel geklauterd worden, waarna de bredere top bereikt wordt.

top van aneto

top aneto