klimaat | centrale PyreneeŽn | Aragůn |
Río ESERA      

Dit blad afdrukken print

Río Esera.

rio cinca gorgas de puertolas
Gorgas de Puértolas (op de Río Cinca), tussen Aïnsa en Bielsa, vlakbij het Nationale natuurpark van Ordesa, kant canyon van Escuaín.

Alle bergrivieren in de Spaanse Pyreneeën lopen loodrecht naar beneden vanaf de hoogste bergtoppen en vormen op deze wijze evenwijdig naast elkaar gelegen valleien.

De 'río Esera' is een bergrivier in de Centrale of Aragonese Pyreneeën en ontspringt aan de gletsjers van de hoogste Pyreneeëntop, nl. de Pico Aneto (3404 m). Aan dezelfde gletsjer ontspringt ook de naar het noorden stromende Franse rivier 'La Garonne'.

De Río Esera stroomt zuidwaarts en vormt stroomafwaarts de vallei van de Esera. De vallei doorkruist van noord tot zuid het oude graafschap Ribagorza en doorstroomt de stadjes Benasque, Castejón de Sos, Campo en Graus. Op een aantal plaatsen doorkruist ze dwarse bergruggen en vormt o.a. 2 prachtige kloven, de 'congosto van Ventamillo' en de 'Congosto van Olvena'. Deze laatste kloof ligt net aan de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën, tussen de 'Sierra de Ubiergo' en de 'Sierra de Carrodilla (1108 m hoog en el Buñero)', is een 4-tal kilometer lang en ligt eveneens op een boogscheut van de vakantiehuizen.


congosto olvenaZicht op de congosto (kloof) van Olvena met op de voorgrond de 'puente de la sierra'.

Te Graus mondt een andere bergrivier uit in de Esera, namelijk de Río Isábena. Ook de Río Isábena stroomt van noord naar zuid, maar buigt in het laatste stuk af naar het oosten tot Graus omwille van de bergrug 'Sierra del Castell de Llaguarres'. Beide bergrivieren samen vormen iets verder het stuwmeer Lago Barasona (92 Hm³). Lago Barasona was het eerste stuwmeer op de Esera en werd gerealiseerd in 1932. Het stuwmeer was en is nog steeds bedoeld voor de productie van hydro elektriciteit en voedt het 'Kanaal van Aragón en Catalonië' dat werd aangelegd voor bevloeiing in de droge Ebro vallei stroomafwaarts.

Stroomopwaarts wordt de Río Esera nog 3 keer afgedamd en vormt daar evenveel stuwmeren. Het kristalheldere bergwater zorgt dat de kleur van de stuwmeren prachtig blauw toont. Net voorbij de Congosto van Olvena mondt de Esera uit in de Río Cinca, die op haar beurt een 100 km verder zuidwaarts uitmondt in de Ebro. Door de diverse afdammingen kan men het debiet van de rivier regelen. Vaak laat men tijdens de siesta ('s namiddags) vanuit de hoger gelegen stuwmeren extra water door, waardoor rafting en kayakken op deze momenten uiterst plezant worden. Opgelet, onderschat de stroming niet en neem hiervoor best contact op met gespecialiseerde organisaties, o.a. bij eseraventura.


Romaanse brug van Besians.

stuwmeer van barasona
Stuwmeer Barasona.

 
 

esera cinca ara bergrivieren

De wereldexpo 2008 van Zaragoza had als thema 'water en duurzame ontwikkeling'. In het kader van de verderzetting van deze gedachtengang, tekende de deputatie van de provincie Huesca met het gewest Aragón een convenant en stichtte het programma 'Ríos con Magia'. Op een aantal unieke plaatsen verbetert men de toegang tot de rivieroevers, met een minimum impakt voor het milieu. Er wordt telkens een informatief paneel geplaatst. Op enkele van deze plaatsen kan men 's zomers ook de rivier in. In augustus 2010 zijn bovenstaande 12 punten reeds toegankelijk.

esera te olvena
De Río Esera in de kloof van Olvena.

kaartje kloof olvena esera
De kloof van Olvena en de 3 Romaanse bruggen: 'Puente de Castro, de la Sierra en del Diablo'.


De Eseravallei in Alto Aragón.


Stuwmeer Barasona.

esera

flora aan de esera