• Sierra de Guara canyon del Rio Vero Asque,
   zicht op de canyon van de Río Vero.
 • Op de via ferrata van Foradada Pico de Guara (2077 m)
  en zicht op de Pyreneeëntoppen.
 • Waterpret op het stuwmeer van Barasona Bierge
   de canyon de Formiga.
 • Wereldrecord langste worst op de longaniza feesten te Graus in 2017 Vanuit Alquezar,
   afdaling naar de Río Vero.
 • Rappel in Sieste (Sobrarbe) Mallos riglos,
   geologisch natuurwonder.
Het 'Parque de la Sierra y Cañones de Guara'.  

Wat en waar?

Op 40 km van de vakantiewoningen situeert zich een bijzonder beschermd natuurgebied, de Sierra de Guara. Het bestaat uit een grillig, verweerd kalkgebergte met zeer veel smalle, diepe bergkloven en spectaculaire rotswanden. De Sierra vormt de grens met de laagvlakte van de Ebro. De riviertjes die deze canyons hebben gevormd dragen exotische namen als: Flúmen, Formiga, Alcanadre, Mascún, Vero, Fornocal, ... . Spanjaarden zien de Sierra als een voorgebergte van de Pyreneeën en spreken van Prepirineo. De hoogtes variëren van 430 m tot topjes van 1500 m. De Pico de Guara steekt hier bovenuit en is de echte topper met 2077 m. Het ruime park omvat 81.350 ha en is uniek in Europa. De wandeletappes van de Prepirenaica Trail passeren in 12 dagen langs alle toppen van de Sierra de Guara.wandelen tussen grillige kalksteenrotsen te Rodellar Het grillige landschap in de kalksteenrotsen van de Río Mascun nabij Rodellar, barrancos en gargantas, spectaculaire ravijnen.

UNIEKE FAUNA EN FLORA.
De begroeiing is mediteraan met zeer veel aromatische planten (tijm, lavendel, rozemarijn, venkel, ...). In Colungo maakt men hiervan likeur. 2 interessante plaatsen voor fauna en flora zijn 'Tozal de Guara' en 'Badiello'. Men treft er nog veel dieren aan in hun natuurlijke omgeving, zoals o.a. de otter. Overal in de Sierra treft men veel soorten roofvogels aan: slechtvalk, slangenarend, koningsarend, wespendief, ... . Ook één van de grootste gierenkolonies van Europa waaronder de lammergier, de aasgier en de vale gier. Op een aantal locaties treft men 'milenarios' aan. Dit zijn eeuwenoude olijfbomen, o.a. te Lecina en te Colungo.

Spectaculair is het voederen van de gieren te Sta. Cilia de Panzano.

SUPER ACTIVITEITEN IN EEN NATUURLIJK PARADIJS.
Liefhebbers van avonturensporten kunnen in de Sierra de Guara hun hart ophalen (o.a. canyoning, klimmen, speleologie in Solencio de Bastarás waar op vandaag 8 km is verkend, parapente, vía ferrata …), het is een ruwe diamant voor wandelaars , het eldorado voor ornithologen (o.a. gieren) enz… . Tegelijk is het een openluchtmuseum van hoe onze verre voorouders leefden onder meer via rotskunst. En vergeten we ook niet dat Barbastro het centrum is van de Denominacion de Origen (D.0.) Somontano, een gekende wijnstreek met hoog kwalitatieve wijnen. Het wemelt er van de wijnhuizen, meer dan het bezoeken waard.

Verken drie échte specialtjes!

Een bezoek aan Alquezar.
Het authentieke en levendige hoofdstadje met zicht op de spectaculaire vallei van de río Vero dateert van rond het jaar 1000. Een bezoek loont meer dan de moeite.

De Mallos Riglos
In de buurt van Huesca bevinden zich impressionante rode conglomeraatrotsen als natuurlijke gigantische verticale torens tot 300 m hoog. De locals noemen ze ‘Mallos’. Ze zijn het walhalla voor liefhebbers van wandelen, bergbeklimmen en vogelspotters.

Naar het stenen tijdperk ...
De Sierra herbergt veel sporen uit het 'stenen tijdperk'. Onze verre voorouders verbleven tijdelijk in de vele grotten tijdens hun doortocht. Men vindt er o.a. ontelbare rotsschilderingen en dolmen. Te onderscheiden zijn de rotsschilderingen in de ca. 60 holen van de kloof van de Río vero rond Alquezar. Dit gebied is beschermd door de UNESCO. Er wordt best vertrokken in het dorpje Colungo, in het 'Centro de Interpretación del Arte Rupestre'.

GEOLOGIE VAN DE SIERRA
80 miljoen jaar geleden bestonden nog geen Pyreneeën en ook geen Sierra de Guara. We zaten in het late krijttijdperk, er heerste een subtropisch klimaat en de zeewaterspiegel was bijna 40 m hoger dan vandaag. Tussen Spanje en Frankrijk waren op veel plaatsen ondiepe zeeën. In die zeeën ontstonden in de loop van 20 miljoen jaar dikke kalklagen door het bezinken van de resten van kalkhoudende algen en zeedieren. In de omgeving waar de río Alcanadre ontspringt zijn deze kalklagen tot 1 km dik. De botsing van de aardplaat van het Iberisch Schiereiland met die van het Europese continent deed de Pyreneeën ontstaan. Dezelfde tektoniek is ook grotendeels verantwoordelijk voor het grillige reliëf van de Sierra de Guara. Toen de Pyreneeën grotendeels gevormd waren zo’n 30 miljoen jaar geleden waren die hoger dan nu. Gigantische bergrivieren zorgden daarna voor erosie en het vervoer van reusachtige hoeveelheden stenen, zand en klei, die vooral werden afgezet aan de voet van de bergen. Op veel plaatsen ontstond conglomeraat, een mengsel van keien, zand en klei aan elkaar geplakt met kalk. Daarna volgde de typische modellering van de Sierra de Guara via een overvloed aan karstfenomenen. De rivieren stroomden in de noord-zuid richting naar de Ebro en schuurden de canyons uit. Samen met de hoge doorlaatbaarheid en oplosbaarheid zorgt de werking van het water voor bizarre rotsformaties met grotten, bronnen, sinkholes, putten, ondergrondse galerijen, bruisende riviertjes enz… .

wandelen tussen grillige kalksteenrotsen te Rodellar Canyoning, een gigantische sensatie. Veiligheid voorop: laat je begeleiden en draag de juiste uitrusting! (foto Heraldo de Aragon)

CANYONING (Sp.: barranquismo)
Is in een smalle bergkloof de loop van het riviertje stroomafwaarts volgen. Dit is een gigantische sensatie voor de wat sportievere liefhebber in een verbazende natuur. Onder begeleiding doen ook meer en meer gezinnen met kinderen deze activiteit. Canyoning is een combi van springen in kristalheldere poelen, glijden langs watervalletjes, klauteren door holtes, zwemmen, soms een rappel... . De Sierra de Guara is bekend als het mekka voor canyoning in Europa. Er zijn een 76-tal gevarieerde en unieke canyons. Vooral de zuidkant van de Sierra de Guara is doorsneden met tal van diepe kloven. Meest populair zijn de Formiga, Peonera, Oscuros de Balced en de Rio Vero. De zwaarste en meest uitdagende canyons zijn ongetwijfeld de 'Gorgas Negras' en 'Mascún superior' met een duur van 9 à 10 u.

wandelen tussen grillige kalksteenrotsen te Rodellar Groepen vale gieren zie je hier altijd. Ook de populatie van Europa's grootste vogel, de lammergier, neemt toe. Vanaf februari tot september is ook de kleinste aller gieren, tevens trekvogel, de aasgier hier aanwezig.

Somontano wordt één van de belangrijkste wijngebieden van Spanje Inmiddels is "Somontano" één van Spanje's bekende wijngebieden. Het Aragonese woord "Somontano" betekent aan de voet van de bergen. Zin in een frisse en fruitige kwaliteitswijn? Op vandaag zijn er meer dan 35 wijnhuizen actief, een bezoek meer dan waard.

Eeuwenoude rotsschilderingen. "Arte rupestre" zijn eeuwenoude rotsschilderingen. Sinds meer dan 40.000 jaar schuilden onze voorouders al in de holen en grotten van deze mooie omgeving. Alleen al in de kloof van de Río Vero tref je meer dan 60 beschilderde holen aan.

Een omgeving vol avontuurlijk toerisme. Alquezar: behoort tot de mooiste dorpjes van Spanje en is tevens hoofdstadje van de Sierra de Guara. Ontdek een pittoresk dorp in een betoverende natuur!