klimaat | centrale Pyreneeën | Aragón |
SIERRA DE GUARA     

Dit blad afdrukken print

Een woeste en typische schoonheid.

Het nationaal beschermd natuurpark van de 'Sierra en canyones de Guara' is een adembenemend voorgebergte van de Spaanse Pyreneeën. Deze Sierra vormt de zuidelijke grens van de Westelijke Pyreneeën. Het situeert zich op 40 km van de vakantiewoningen.  Het natuurpark heeft een oppervlakte van 545 km² en is heel bijzonder, zelfs uniek voor Europa.

Het bestaat uit een grillig, verweerd kalkgebergte met zeer veel smalle, diepe bergkloven (Sp.: canyons - barrancos ). De riviertjes die deze canyons hebben gevormd drage exotische namen als: Flúmen, Formiga, Alcanadre, Mascún, Vero, Fornocal, ... . De hoogste top is de Guara (2077 m), maar de meeste toppen halen amper 1500 m hoogte.

Vooral de zuidkant is doorsneden met tal van diepe kloven (Sp.: gargantas of congostos).   Het is dan ook de Europese trefplaats met een 76-tal gevarieerde canyons.  Canyoning is in een bergkloof het stroomafwaarts combineren van rappels, zwemmen, klauteren, springen, enz. ...  Dit is een gigantische sensatie voor de liefhebbers van adventure of sport. Vanzelfsprekend kan men er ook aan speleologie doen. Op diverse plaatsen kan men aan parapente doen.

De begroeiing is mediteraan met zeer veel aromatische planten (tijm, lavendel, rozemarijn, venkel, ...). In Colungo maakt men hiervan likeur. 2 interessante plaatsen voor fauna en flora zijn 'Tozal de Guara' en 'Badiello'. Men treft er nog veel dieren aan in hun natuurlijke omgeving, zoals o.a. de otter. Overal in de sierra treft men veel soorten roofvogels aan: slechtvalk, slangenarend, koningsarend, wespendief, ... . Ook één van de grootste gierenkolonies van Europa waaronder de lammergier, de aasgier en de vale gier.

De Sierra is een mystieke plek met een heel bijzondere sfeer. Het fantastische landschap oefende altijd al een aantrekkingskracht uit op mystici en kluizenaars. In de elfde eeuw, toen de Moren verdreven werden uit Aragon, onstond er een religieuze revival die resulteerde in tal van kerkjes en kapelletjes. Het zijn pareltjes van Romaanse bouwkunst. Sommige, zoals San Fructoso in Bierge, zijn met fraaie muurschilderingen versierd.

De schrale menselijke aanwezigheid leidde tot het aanleggen van wijngaarden, boomgaarden van olijven en amandelen en het kweken van tarwe. Op een aantal locaties treft men 'milenarios' aan. Dit zijn eeuwenoude olijfbomen, o.a. te Lecina en te Colungo.

De Sierra herbergt veel sporen uit het 'stenen tijdperk'. Onze verre voorouders verbleven tijdelijk in de vele grotten tijdens hun doortocht. Men vindt er o.a. ontelbare rotsschilderingen en dolmen. Te onderscheiden zijn de rotsschilderingen in de ca. 60 holen van de kloof van de Río vero rond Alquezar. Dit gebied is beschermd door de UNESCO. Er wordt best vertrokken in het dorpje Colungo, in het 'Centro de Interpretación del Arte Rupestre'.

sierra de guara

 

logo sierra de guara

Eén van de beste methoden om een goed beeld te krijgen van dit bijzondere voorgebergte van de Pyreneeën, is het te bewandelen. Dit kan perfect vanuit het stadje Alquezar, bijvoorbeeld via de 'Camino Natural del Somontano'. In totaal is deze bewegwijzerde wandeling meer dan 50 km, maar er kan in etappes gewandeld worden:

1. Rondgaande etappe (14,7 km of minder): Alquézar - Asque - Colungo - Alquézar

2. Alquézar - Las Almunias de Rodellar (18,2 km)

3. Las Almunias de Rodellar - Salto de Bierge (18,5 km)

mascun sierra de guara
Mascún

koningsarend en ekster koningsarend en ekster


Mascún te Rodellar


Canyon van de Río Vero

canyoning sierra de guara
Canyon van de Mascún