klimaat | centrale PyreneeŽn | Aragůn |
CULTUUR      

Uitstappen en cultuur.

Het binnenland van Spanje per auto loont echt de moeite. Overal in de Spaanse Pyreneeën treft men grote stuwmeren aan. Op 6 km van de vakantiehuizen ligt zelfs de grootste stuwdam van Spanje, namelijk de stuwdam van El Grado, in het verlengde van het stuwmeer van Mediano. Samen zijn beide meren ongeveer 50 km lang.

Spaanse dorpen en steden kennen een grote traditie voor folklore. Zo is er regelmatig wel ergens een markt, een stierenloop of een stierengevecht. En vergeten we ook de vele fiestas niet.

Een daguitstapje waard zijn de grote steden Lérida (LLeida), Huesca en de gewestelijke hoofdstad Zaragoza. Hou je van cultuur en gebouwen? Download dan hier een rondgang door het historische centrum van Zaragoza. Aragón is de bakermat van Spanje en kende een zeer woelige periode in de 11e eeuw bij de strijd tegen de Moren. De sporen zijn op veel plaatsen nog overduidelijk. De streek is bezaaid met Middeleeuwse (Romaanse) en Moorse bouwwerken. Wist je dat Spanje gedurende 800 jaar werd overheerst door Arabieren. De invloed is nog steeds duidelijk zichtbaar en zelfs specifiek in Aragón, men spreekt van Aragonese mudéjarstijl, met meer dan 150 door de Unesco als werelderfgoed geklasseerde bouwwerken. Dit is de enige, typisch Spaanse kunststijl. Enkele prachtige Middeleeuwse stadjes in de buurt zijn: Aïnsa, Alquezar, Rodellar, Olvena of honderden piepkleine dorpjes van duidelijk Middeleeuwse origine zoals La Puebla, Secastilla, Roda de Isábena, ... . Een daguitstap naar de hoofdstad Huesca loont wellicht de moeite, zeker voor de geschiedenisfanaten.

Alweer een voorhistorische ontdekking? In Aragón is dit geen voorpagina nieuws meer. Het is duidelijk dat onze verre voorouders hier massaal verbleven en ongetwijfeld genoten van de prachtige rotsen en rivieren. Ga hiervoor even naar de Sierra de Guara.

Torreciudad is een ongewoon mooi en luxueus klooster van Opus Dei. Het is tevens een juweeltje van baksteenarchitectuur.

Onze Lieve Vrouwe van Pilaar is de schutsvrouw niet alleen van Spanje, maar van de hele Spaanssprekende wereld, die naar Zaragoza trekt. In Zaragoza beweert men dat de datum van 12 oktober, o.a. de nationale feestdag van Spanje, er al was voor de ontdekking van Amerika door Christoffel Colombus (12/10/1492) in Zaragoza door de 'Fiestas del Pilar'. Absoluut meer dan een bezoek waard is het Arabische Aljafería-paleis (download de rondleiding), het juweeltje dat de Emier al-Jafar er in de 2e eeuw liet bouwen.

aljaferia van zaragoza
Aljafería van Zaragoza.

 
 

torreciudad

el grado
Een stukje van het stuwmeer van El Grado.
Veel Spaanse woorden zijn afkomstig uit het Arabisch, o.a. het woord rijst (Sp.: arroz). 'Al' is het Arabisch lidwoord. Veel Spaanse dorpsnamen beginnen met 'Al', vb Alfarrás.

kasteel van loarre
Kasteel van Loarre (Alto Aragón)
Klooster van San Juan de la Pena
Klooster van San Juan de la Peña (Alto Aragón)