Olijfolie, de beste olie voor de gezondheid.
Olijfolie, het vloeibare goud (HOMERUS, Griekse dichter omstreeks 800 voor Christus).
De 'Zeven Landen Studie' is een bekend, grootschalig onderzoek naar risicofactoren voor coronaire hartziekten waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in januari 2000. Olijfolie komt uit dit onderzoek als een natuurproduct met een aantal bewezen wonderlijke eigenschappen:
- cholesterolverlagend: het vermindert de LDL (slechte cholesterol) en verhoogt de HDL (goede cholesterol) door aanwezigheid van oliezuur.
- vermindert hart- en vaatziekten
- verhoogt de galproductie wat leidt tot een betere werking van de lever
- vermindert de maag- en darmklachten
- vertraagt het verouderingsproces
- het bevat minstens 3 antioxidanten waaronder vitamine E, die ontstekingsremmend werken ivm kanker, alzheimer, ...
Een lekkernij: 'pan con tomate' = geroosterd brood + olijfolie + uitgesmeerde tomaat.
Waarom (plaatselijke) olijfolie?
Olijfolie uit de Somontano, zie ook: http://www.aceitedelsomontano.org
Ontwijk oliën en vetten die rijk zijn aan omega-6 vetzuren, zoals maïsolie, zonnebloemolie, sojaolie en de meeste sauzen en mayonaises. Olijfolie bevat geen omega-6 vetzuren, wel omega-9 vetzuren (net als arganolie). Olijfolie als basisvet is onverzadigd vet. Maak bijvoorbeeld zelf je 'gezonde mayonaise' met olijfolie en koolzaadolie!
Ieder gebied waar olijfolie wordt geproduceerd heeft zijn eigen kenmerken, tradities en typerende kleur en smaak. Deze eigenschappen variëren bovendien door de weersomstandigheden van jaar tot jaar. Dit is te vergelijken met de productie van wijn. Afhankelijk van de variëteit in ras kan de olijfolie een zachte, aromatische, fruitige, pittige of ietwat zurige smaak geven. De kwaliteit en de smaak wordt niet alleen bepaald door de variëteit van de vrucht, maar ook door hun graad van rijping, door het persen en door de zorg waarmee het gehele productieproces wordt uitgevoerd.
Gebruik:
- koud in mayonaise, dressing, dipsauzen, tapenades, marinades, groenteschotels, slaatjes, pasta's, vis, vlees ... ook uitstekend in zoete gerechten.
- olijfolie mag verhit worden (tot 215°C), dus ideaal om te stoven, bakken, braden en frituren.
- olijfolie is ook ideaal om kruiden in te laten trekken ten einde andere smaken te bekomen. Je kan er basilicum en look aan toevoegen, laten trekken en dan zeven. Zo bekom je een fijne olie om in slaatjes en dergelijke te verwerken. Let op! De kruiden moeten gedroogd en fijn vermalen zijn om geen schimmel en goed resultaat te bekomen.
Van olijf tot olijfolie.
De olijf, bestaat voor 70% uit vruchtvlees en voor 30% uit de pit.
Het beste verwerkingsproces stamt nog uit de tijd van de Grieken is sinds die tijd onveranderd gebleven:
De eventuele bladeren moeten eruit. Na het wassen worden de olijven met granieten molenstenen gemalen tot een brij.
Molensteen casa fabian te Alquezar.
Omdat de pit een bittere smaak heeft, probeert men tijdens het malen te voorkomen dat de pit breekt. Deze brij wordt in lagen van 3 tot 4 cm uitgestreken op ronde, platte zeven die op elkaar gestapeld zijn. Deze gevlochten matten noemt men ‘scourtins’. Tegenwoordig zijn dit meestal kunststof platen, die beter bestand zijn tegen de sterke druk van de moderne hydraulische persen. Hierdoor wordt het vruchtvlees tegengehouden en kan het sap doorsijpelen. Dit sap is een mengeling van water en olie. De op elkaar gestapelde zeven worden nu vertikaal geperst. Het sap kan weglopen langs de verticale as waaraan ze vastzitten. Er worden maximaal 30 scourtins ineens geperst.
Tijdens het persen mag de temperatuur niet boven de 33ºC stijgen. Dit noemen we ‘koud persen’. Om het uittreden van sap te bevorderen werd er vroeger kokend water op de matten gegoten. Tegenwoordig wordt er (meestal) nog maar éénmaal geperst, zodat de term ‘eerste koude persing’ eigenlijk achterhaald is! Naast de tegenwoordige hydraulische persing past men sinds enige tijd steeds vaker de centrifugatiemethode toe om de olijven zo snel mogelijk tot olie te verwerken. In een centrifuge wordt het vloeibare gedeelte van het vaste gescheiden. De olijfbrij, onderworpen aan de middelpuntvliedende kracht, wordt tegen de binnenwand van de trommel gedrukt en het vocht wordt naar de buitenkant geslingerd.
Decanteren (het scheiden van water en olie).
Vroeger werd water en olie gescheiden door bezinking (decantatie), de olie ging bovenop drijven en kon afgeschept worden. Tegenwoordig kan dit veel sneller dankzij het gebruik van een centrifuge.
De aldus verkregen olijfolie wordt onmiddellijk opgeslagen in vaten beschut tegen licht en lucht om ze te vrijwaren voor oxidatie.
De kwaliteit van olijfolie.
In Europa zijn er 3 wettelijke categorieën:
- Extra Vierge (Sp.: Aceite Oliva Virgen Extra). Deze olie voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen inzake samenstelling en smaak. Deze olie is steeds afkomstig van de eerste persing en heeft geen enkele chemische bewerking ondergaan. De zuurgraad is minder dan 1%. Dit is de beste olijfolie en de woorden 'extra vierge ' moeten op de verpakking staan.
- Vierge (Sp.: Aceite Oliva Virgen). Dit is eveneens een ongeraffineerde olijfolie van de eerste persing, maar met een zuurtegraad van maximum 2%. Deze olijfolie is iets minder duur dan de extra vierge en doorgaans iets minder uitgesproken van smaak.
- Gewone olijfolie (Sp.: Aceite Oliva). ‘Gewone’ olijfolie is een olie verkregen uit de resten van de olijven na de eerste persing. Deze olie wordt onder hogere temperatuur onttrokken uit de olijven en dient geraffineerd te worden om de zuurtegraad te verlagen.De zuurgraad bedraagt maximaal 3,3 %.
Het bewaren van olijven en olijfolie.
De vijanden van olijven zijn licht en lucht.
Dankzij het hoge gehalte enkelvoudige vetzuren en de natuurlijke anti-oxidanten (vitamine E) die olijfolie bevat, wordt ze minder snel ranzig dan andere plantaardige oliën. Olijfolie die verkocht wordt in flessen dient goed afgesloten en donker bewaard te worden bij kamertemperatuur. Maximaal 20ºC, maar niet kouder dan 2ºC omdat de olie dan stolt.
De oude olijfoliemolen van Barbastro.
De oude, houten olijfoliemolen en -pers uit 1818 van Barbastro, tentoongesteld langs de rivieroever.
Deze bijzondere olijfoliemolen staat opgesteld langs het kanaal van de Río Vero dat de stad Barbastro doorkruist. De oude familiemolen dateert uit 1818 en heeft één cilindervormige molensteen en een lange houten persbalk van ongeveer 15 m lang. Het mechanisme met de wormas is ook in hout. Aan het uiteinde van de houten balk was een stenen blok opgehangen met een gewicht van ca. 3000 kg. Door het laten draaien van de wormas kon men het gewicht van de steen geleidelijk laten toenemen op de rieten matten met olijvenbrij, die lagen in de ronde stenen kuip (Sp.: regaifa). Tijdens deze eerste persing perste men de olijfolie uit de olijfdroesem. De olie werd via een kanaaltje geleid naar de decantatie gootsteen. Om ook nog de resterende olie uit de droesem te halen, overgoot men de pulp met kokend water en deed men een tweede en soms derde persing.
Vlak naast de molen is de kerk van San Francisco waar enkele ‘centenarios’ (olijfbomen van enkele honderden jaar oud) te zien zijn. |