klimaat | centrale PyreneeŽn | Aragůn |
CANYONING in de Guara      

De 'Sierra de Guara' is een adembenemend kalkachtig voorgebergte van de Pyreneeën. Het is beschermd natuurgebied sinds 1990. In deze grillige kalkmassa hebben een aantal rivieren gezorgd voor een veelvoud aan diepe, smalle kloven. Het is dan ook dé Europese trefplaats voor canyoning met meer dan 70 gevarieerde bergkloven.

Er worden foldertjes aangeboden waarin de canyons beschreven staan. Aan de hand van de aangegeven technische moeilijkheden kan iedereen zijn canyon uitzoeken. Zo is de canyon van de Río Vero een familiecanyon waar in principe geen begeleiding voor nodig is. Begeleiding is echter sterk aanbevolen daar hier elk jaar meerdere ongevallen gebeuren. Deelnemers moeten minstens beschikken over voldoende basisfysiek, kunnen zwemmen en uitgerust zijn met een neopreenpak en helm. Voor de canyon van de Río Vero wordt vertrokken aan de camping van Lecina. In het hoogseizoen vertrekt elke morgen om 9u00 en 11u00 een bus naar Lecina van uit het schilderachtig Middeleeuwse stadje Alquezar.

 
 

Het afdalen van een kloof (CANYON) is een onvergetelijk avontuur met natuuruitzichten die men zich anders nooit kan voorstellen. De belangrijkste canyons hebben uitdagende namen als Rio Barrasil, La Peonera, Rio Balces, Rio Vero... De tocht begint meestal met een moedige duik in de rivier, maar al vlug voelen we ons als forellen in helder water. Van dan af tart de variëteit in het parkoers elke verbeelding: zwemmen, wandelen in het water, klauteren op rotsen in het water, door donkere engtes, springen, afdalen in een watervalletje, enz. ... Aan het einde wenkt het licht van de hete Spaanse zon op de bleke en rode rotsmuren. Rond de rotsen domineert de overvloedige mediterrane plantengroei. Hier rijgen grotten zich aaneen als graten van een bijenkorf.