klimaat | centrale Pyreneeën | Aragón |
ROUTE VAN DE DINOS      

De vindplaats van Arén bevat uitzonderlijk goed bewaarde fossielen en is voor de toerist als wandeling uitgestippeld.

Sinds 1997 vond geoloog Lluis Ardévol er fossiele beenderresten en sporen uit de late krijttijd. Er zijn meest resten gevonden van een hadrosaurus die ca. 65 miljoen jaar geleden leefde. De archeologen hebben hem 'Kia' gedoopt.

In die tijd waren hier nog geen bergen. Waar nu Baskenland en Aragón liggen, was toen Atlantische oceaan. Arén was een moerassige rivierdelta aan de oceaan en er heerstte een tropisch klimaat. Het wemelde er van de dieren, want men vond er ook resten van andere dinosauriërs en landdieren als krokodillen en schildpadden.

Kia was een planteneter die kon lopen op 2 of 4 poten. Hij was 9 m lang, wat middelmatig was voor zijn soort. Via botonderzoek heeft men een sterk vermoeden dat de hadrosaurus is gedood door 2 kleinere, vleesetende theropoda's. Tia heeft waarschijnlijk de aanval overleefd, maar is een tijdje later aan zijn infecties bezweken.

Hadrosaurus.

Reconstructie van de aanval van de theropoda's op Kia.

 
 

De wandelroutes van de dinosauriërs van Arén.

Op het dorpspleintje van Arén, vlak tegenover het 'Museo Paleontológico' duidt een overzichtspaneel de start van 2 dino-wandelroutes aan. Ze gaan respectievelijk naar de vindplaatsen 'Blasi 1+3' en 'Blasi 2'. Blasi is de naam van de heuvel waar de vondsten zijn gedaan. De groene pijltjes leiden naar Blasi 1 + 3 en volgen tevens een oud ruiterspad. De echte vondsten zijn op de exacte locatie's vervangen door replicas. Duidelijke illustratieve panelen helpen de bezoeker ter plaatse identificeren.

De blauwe pijltjes treden in de fosiele sporen van de dinos (icnitas).

Langs het wandelpad staan eveneens illustratieve panelen opgesteld met uitleg over de huidige flora en fauna. Een uitstap meer dan de moeite waard!