klimaat | centrale PyreneeŽn | Aragůn |
SECASTILLA     

Vanuit 'La Puebla de Castro' kan je Secastilla bewonderen met als achtergronddecor op 50 km het natuurpark van Ordessa. De hoogste top op de achtergrond is de 'Monte perdido'.

Secastilla is een dorpje op 612 m hoogte met duidelijke Middeleeuwse kenmerken: o.a. smalle steegjes, overdekte doorgangen en buitendeuren met daarachter afgesloten ruimtes. De parochiekerk op het marktpleintje dateert uit de 16e eeuw. Tot het dorpje behoorden ook ooit 'Bolturina' en 'Puy de Cinca', tegenwoordig 2 verlaten dorpen. Er wonen ca. 125 mensen. De naam Secastilla is afkomstig van 'siete castillos = zeven kastelen', die er ooit waren. Nu zijn hiervan nog wat resten aanwezig. De belangrijkste feestdag is 'San Joaquín', die doorgaat de derde week van augustus.

Vanuit Secastilla vertrekken een aantal prachtige mountainbike- en wandelroutes. Een zware, met een hoogteverschil van 500 m over een afstand van 10 km, is deze naar Puy de Cinca. Te voet is dit evenwel eveneens meer dan de moeite en minder zwaar.

Bloeiende olijfbomen.

 
 

Secastilla en wijn.

Van oudsher verbouwt men in en rond Secastilla wijn, olijven, vijgen en amandels. De wijn diende vroeger voor plaatselijk gebruik. Sinds het jaar 2000 produceert het wijnhuis 'Viñas del Vero' een specifieke wijn met druiven van rond het dorp. De wijn heeft een D.O. (denominación de Origen Somontano, met zijn eigen Consejo Regulador dat toezicht houdt op elk aspect van de druiventeelt en de wijnbereiding). Men gebruikt hoofdzakelijk (90%) de plaatselijke authentieke druif 'Garnacha', gemengd met andere soorten die hier optimaal groeien als parraleta, tempranillo, syrah en pinot noir.

Rode Crianza wordt 2 volle jaren opgeslagen, waarvan 9 maanden op eikehouten vaten (moet minstens 6 maanden). De wijn wordt in het derde jaar verkocht. Zo wordt een rode crianza uit 2003 geoogst in oktober 2003, moet daarna 2 jaar rijpen (2004-2005) en mag vanaf 1.1.2006 de bodega verlaten. Op dat ogenblik is de wijn twee jaar en drie maanden en dus in zijn derde jaar. Hierna wordt de wijn best nog 2 jaar bewaard en wordt geschonken op een temperatuur van ca. 15°C.