klimaat | centrale Pyreneeën | Aragón |
LA PUEBLA DE CASTRO     

Het dorpje 'La Puebla de Castro' ligt op een boogscheut van de vakantiewoningen op een hoogte van 649 m. Het dorpje telt ca. 300 inwoners.

Vanuit La Puebla kan men de hoogste Pyreneeëntoppen bewonderen, die zich in noordelijke richting een 50 km verderop bevinden.

Op 1 km van de vakantiewoning treft men een bekende archeologische vindplaats aan met resten van de romeinse stad Labitolosa. Vlakbij bevindt zich de prachtige bergkloof (congosto) van Olvena. Op de steile flanken van de kloof wordt aan bergklimmen gedaan en er is een Vía Ferrata. Bekend zijn ook de voorhistorische rotsschilderingen. Die vindt men ook in het nabije Estadilla.

labitolosa

Krokuszicht vanuit La Puebla de Castro naar het noorden. Op de achtergrond het dorp Secastilla. In de verte vormen de besneeuwde Pyreneeënreuzen, op een 50-tal km, een prachtig decor.

In de kerk van Santa Bárbara (16e eeuw) bevindt zich een prachtige retabel in 'Spaans-Vlaamse' schilderstijl. Dit schilderwerk dateert van het einde van de 16e eeuw. In die tijd had men op veel plaatsen de invloed van de Vlaamse primitieven. De Vlaamse meesters trokken naar het buitenland om de kathedralen te decoreren en stichtten er vaak scholen.

De Aragonese Mudéjar is een Spaanse mengstijl van Christelijke en Moorse elementen, die in Aragón vooral bloeidde in de 12de tot de 17de eeuw. Meer dan 150 bouwwerken in deze stijl zijn overal in de streek aanwezig en door de UNESCO geklasseerd als werelderfgoed. Het Spaanse woord 'Mudéjar' is afkomstig van het arabisch 'mudayyan' en betekent: 'zij die mogen blijven' (na de reconquista).

Vóór de 16de eeuw lag het dorp op een hogere berg, een 3-tal km verderop. Op deze berg bevinden zich nu nog de resten van het kasteel en de intact gehouden 12de-eeuwse kapel van San Román de Castro, in Romaans-lombardische stijl. Dit eenvoudig Romaanse kerkje bevat een goed bewaard aljarfe (gepolychromeerd houten koor) in mudéjarstijl gedateerd 1400.

Tijdens de reconquista (herovering van Spanje op de Moren) deed dit kasteel dienst als verdediging van de 'congosto van Olvena'.

Even naar deze kapel van San Román rijden is een prachtig uitstapje voor de liefhebber van mountainbike. In deze kapel bevindt zich een uitzonderlijk houten meubel, versierd in mudéjarstijl (sp.: alfarje) dat dateerd van omstreeks 1400.

 
 

Mountainbiken en natuurwandelen zijn er een lust. Vanuit het dorp vertrekken 3 uitgestippelde mountainbike routes. Er zijn in de omgeving 5 aangeduide PR-wandelroutes (PR = pequeno recorrido) van in totaal een 60 km:
- PR HU-73 Olvena - Graus
- PR HU-74 Lago Barasona - Artasona
- PR HU-75 San Román de Castro - Bolturina
- PR HU-76 Olvena - Secastilla
- PR HU-77 La Puebla de Castro - Puy de Cinca

4 GR-wandelroutes (GR = Gran Recorrido) doorkruisen het dorp:
- Graus GR-1 (historische route)
- Torreciudad GR-17 (pad Mariano)
- Olvena GR-45 (pad van de Somontano) en van hieruit richting 'Pico de Buñero' met de GR-18 (Ribagorza paden).

Retabel in Spaans-Vlaamse schilderstijl.