klimaat | centrale PyreneeŽn | Aragůn |
NAAR PICO POSETS      

Dit blad afdrukken print

Tweedaagse naar de nummer 2 van de Pyreneeën ...

pico posets

Wie beschikt over een goede fysieke conditie en wat weet over wandelen in het hooggebergte moet beslist de klim aangaan naar de top van de Pico Posets (3369 m). De berg ligt in het beschermde Posets en Llardana massief (Llardana = verschroeide aarde) tussen talloze drieduizenders.

refugio angel orus
Berghut (refugio) Angel Orus

De wandeling naar deze berg kent weinig technische moeilijkheden voor geoefende bergwandelaars. Uiteraard moet men zich goed informeren over de weersomstandigheden en een mogelijke hindernis vormt de besneeuwde smalle doorgang van Canal Fonda. In de maand juli moet men ongeveer 1 uur omhoog over 2 partijen sneeuw. In augustus is de sneeuw doorgaans al fel verminderd, maar blijft steeds aanwezig. 's Morgens ligt de sneeuw in de schaduw en is hard ijs. De eerste partij is minder steil dan de tweede, maar rond 10u00 ligt de 2e partij reeds in de zon. De zomerzon doet een lichte smeltlaag ontstaan zodat bij het afdalen in de namiddag eventueel voorzichtig kan gegleden worden.

Toch wordt best vooraf geïnformeerd naar de noodzaak van sneeuwschoenen (sp: crampones) of niet. Uiteraard moet men om de klim aan te vatten, zelfs 's zomers, goed uitgerust zijn: stevige bergschoenen, wandelstokken, kledij tegen regen en kou, zonnebril en een goede kaart, vb. editorial alpina 1:25000 - posets zijn de absolute minima.

ibon de llardaneta

pico posets

naar pico posets

pico posets

aneto vanaf posets

Zicht op het Maladeta massief met de hoogste Pyreneeëntop, de Pico Aneto (3404 m) en de Pico Maladeta vanaf de Pico Posets.

 
 

De beklimming naar de Posets kan niet in één dag worden uitgevoerd door het te grote hoogteverschil. Ofwel wordt vertrokken vanuit het dorp Eriste in de Vallei van Benasque (1118 m) ofwel rijdt men eerst met de auto naar de hoger gelegen parking nabij de 'puente de Tramarrius' (1245 m). Deze weg is een 3-tal kilometer verhard, gaat steil omhoog met een aantal korte bochten en laat moeilijk heen en terug verkeer tegelijk door. Er wordt ten laatste vertrokken na de siesta, rond 16u00 om niet later dan omstreeks 20u00 aan te komen in de berghut Refugio Angel Orus. Het pad is geel/wit gemarkeerd. Onderweg passeert men de Cascada de Espigantosa.

cascade espigantosa

Refugio Angel Orus (El forcau) (2100 m - ca. 125 plaatsen - tel.: 974 34 40 44) - vooraf reserveren.

Vanuit Eriste tot de berghut is dus 3,5 à 4 u stappen, vanaf de parking een kleine 2 uur. In de berghut biedt men het avondmaal aan tot ten laatste 21u00. De berghut is prachtig gelegen, boven de boomgrens en dient als uitvalsbasis naar de Posets met vertrek in alle vroegte de volgende ochtend.pico posets kaart

Aan de noordzijde van de berghut krijgt men een idee van de te verwachten wandeling met o.a. zicht op de 'gevorkte berg' (agujas del forcau), waarnaar ook de refugio soms wordt genoemd. Achter deze berg schuilt de Posets:

agujas del forcau

We spreken ontbijt af om 6u30 en wensen te vertrekken rond 7u00 de volgende morgen. Aan een zeer rustig klimtempo hebben we de top bereikt omstreeks 12u30. Voor wie niet naar de top wenst te gaan is er een prachtig en gemakkelijker alternatief op een hoogte van ca. 2600 m. Hier kan men naar links afslaan om een bezoek te brengen aan het hoogtebergmeer 'ibon de Llardaneta':

ibon de llardaneta

Eénmaal boven de smalle doorgang van Canal fonda (tussen de Diente de Llardana - 3085 en de Tuca Alta - 2894) moet rechts afgeslagen worden op een puinpad van de pico de Espadas. Een 300 m voor de top van de Pico Posets moet over een kort stukje richel gegaan worden. Er wordt teruggekeerd via dezelfde weg.

top pico posets
Op de top van de Pico Posets

zicht op pico posets