Spaanse zon

Klimaat en weer aan de voet van de Spaanse Pyreneeën

Op zoek naar zon? Vanaf de Belgisch/Franse grens hoef je slechts een goede 1000 km zuidwaarts te rijden.

De Pyreneeën vormen een natuurlijke barrière tussen het Atlantische klimaat en het mediterrane klimaat. Dit merkt men meestal al bij het doorrijden van de bergpas van Bielsa of Vielha naar Spanje: aan Franse kant regen of mist, aan Spaanse kant zon.

Zicht op La Puebla de Castro La Puebla de Castro (hoogte 600 m).

Weersvoorspelling:


Super klimaat: droog, zon, weinig neerslag, pure lucht en gezondheid!

Buien vallen uit in het westen.

De Pyreneese bergketen is zo'n 450 km lang en loopt van west naar oost. Buien die komen van over de Atlantische oceaan volgen precies dezelfde richting. In eerste instantie stuiten ze op de steile noordflanken van de Franse Pyreneeën en vallen er uit. Aan Spaanse kant kenmerken de Navarese (of westelijke Spaanse) Pyreneeën zich door opeenvolgende valleien, gelegen loodrecht op de as van het gebergte. Deze bergruggen zijn de tweede grote hindernis voor deze Atlantische buien. Het meeste water valt hier uit, waardoor iets verderop in de richting zuidoosten de meeste wolken en buien zijn verdwenen.

Vanaf hier begint het echte Spaanse continentale klimaat. We bevinden ons nu in de Aragonese (of centrale) Pyreneeën, Boven de 1500 m hoogte heerst er nog het gekende bergklimaat. Onder de 1500 m zijn de lente, de zomer en het najaar zeer droog en warm. Dit zijn de comarcas Ribagorza, Somontano en Sobrarbe. De winter kan 's nachts koud zijn, maar met zelfs dan overdag nog vaak temperaturen tot boven de 20°C bij zonnig weer. Door de bescherming van het omringende gebergte (Pyreneeën) krijgen noorderwinden en de tramontane (koude oostelijke kustwind) hier geen kans.

Ribagorza telt 2700 zonuren per jaar (België en Nederland tellen gemiddeld 1392 zonuren per jaar) en een geringe neerslag van gemiddeld 540 mm per jaar. Dit garandeert een zeer gezond klimaat. Tot eind oktober is het weer veelal uitstekend, maar tot en met de kerstperiode is het doorgaans mogelijk om nog buiten te dineren. Uiteraard koelt het dan 's nachts gevoelig af. Van half januari tot half februari wordt gekenmerkt door een overgangsperiode, waarna vanaf maart het goede weer terugkeert. Ideale bodem en klimaat zijn ook de redenen waardoor deze streek, samen met de Rioja, zeer gerenomeerd is voor zijn kwaliteitswijnen (Somontano wijnen).

Jaarlijkse regenval in de Pyreneeën

Regenval in de Franse en Spaanse Pyreneeën

Figuur: regenval in millimeter = liter per m²

Noordwest Spanje oogt opmerkelijk groener en doorgaans ligt de temperatuur er een 3 tot 5 graden lager dan in de rest van Spanje. Vanaf de Centrale Pyreneeën overheerst het zuiderse continentale klimaat en zijn de Atlantische regenbuien reeds eerder uitgevallen. In deze overgangszone vindt men ook een specifieke fauna en flora.

Zicht op Frankrijk vanuit het skioord van Cerler in Spanje Krokusfoto vanuit het Spaanse skioord van Cerler met zicht op de Franse bewolkte kant.

Zonovergoten Spaanse Pyreneeën en hoogtemeren De Aragonese Pyreneeën tellen meer dan 200 hooggebergtemeertjes. Spanjaarden noemen ze 'Ibones'.