klimaat | centrale Pyreneeën | Aragón |
NAAR DE MONTE PERDIDO      

Dit blad afdrukken print

Verbluffende tweedaagse naar de nummer 3 van de Pyreneeën, de Monte Perdido via de Canyon van Ordesa.

kaart ordesa

faja de soaso
Kort na de start: schaduwrijk dennenbos.

De Monte Perdido - las Tres Sorores.

De Monte Perdido is de nummer 3 van de Pyreneeën, na de Aneto en de Posets en ligt in het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido, het oudste en meest bekende natuurpark van Spanje, officieel beschermd sinds 1918. De drie bergen, waarvan de Monte Perdido de middelste is, vormen samen het massief van de drie sorores, met links de ‘Cilindro’, in het midden de ‘Monte Perdido’ en rechts de ‘Soum de Ramond’ (Anisclo zone). De Perdido is tevens de hoogste kalksteenberg van Europa. In tegenstelling tot het Posets-Maladeta massief treft men hier bijna geen hoogtemeertjes (sp.: ibones) aan. Het water gaat door de kalklagen en komt veel lager, boven de onderliggende granietlagen onder de vorm van watervallen terug zichtbaar. De gletsjer van de Monte Perdido (gletsjer van Marboré), bevindt zich aan de zijde van de Cilindro. Het water van deze gletsjer doet aan Franse kant de watervallen van Gavarnie ontstaan, die met hun natuurlijke hoogte van 422 m de hoogste watervallen van Europa zijn.

cilindro (tres sorores)
Cilindro, linkse buur van de Monte Perdido.

marmot

Canyon van Ordesa (Grand Canyon van Europa).

ordesa canyon
Canyon vanaf de top van de Monte Perdido.

Vanaf de top van de Monte Perdido strekken zich 4 van Europa's grootste canyons (valleien) uit in alle windrichtingen. In het westen van de Monte Perdido ligt de U-vormig uitgeholde Canyon van Ordesa, gevormd door de Río Arazas met steile kalkwanden tot 1000 m hoogte die enigszins aan de Grand Canyon doen denken. Een rondlopend wandelpad met mooie terrassen en schuilhutten gaat omhoog naar het keteldal (sp.: circo de) van Soaso. Onderweg situeren zich meerdere watervallen van 60 tot 80 m hoog en op het einde, aan de circo, de paardenstaart waterval. Uiteraard zijn de watervallen op hun mooist in juni/juli, na het smelten van de sneeuw. Boven de dalen is omwille van het kalkgebergte een vrij dorre hoogvlakte en karstgebieden (een karst is een ondergronds riviertje gevormd door water). Door de centrale ligging (het midden tussen de Atlantische en de Middelandse zee), maar ook omdat het gebied quasi tot het jaar 1900 onaangeroerd is gebleven is er een zeer rijke en specifieke flora en fauna (o.a. edelweiz, vele aparte kruiden en planten, gemzen, marmotten, gieren, ...).

canyon van ordesa

Berghut Goriz.

refugio goriz Dit is de enige bemande hut van het natuurpark, die wel het ganse jaar open is. H = 2160 m - ca. 110 plaatsen - tel.: 974 34 12 01. Er mag in de omgeving van de berghut met eigen tentjes gekampeerd worden met gebruik van het sanitair van de berghut.

We opteren voor overnachting in berghut Goriz (2160 m) die o.a. gebruikt wordt als uitvalsbasis voor de beklimming naar de top van de Monte Perdido. In het hoogseizoen moet 2 tot 3 maanden vooraf gereserveerd worden in deze druk bezette berghut, zeker voor grotere groepen (tot 10 personen). Kostprijs berghut: avondeten (tot 9u00) + overnachting + ontbijt (ts. 6u30 en 8u00): € 32,00 pp. Ieder slaapt dicht naast elkaar in een slaapkamer in stapelbedden van 3 hoog. Dekens aanwezig. Druk bezette, oude berghut (geopend in 1963), slecht verzorgd sanitair. Renovatiewerken aan de gang.

cascada de caballo
Paardenstaart aan de Circo de Soaso
canyon de ordesa

 
 

Wie beschikt over een goede fysieke conditie en wat weet over wandelen in het hooggebergte moet beslist de klim aangaan naar de top van de Monte Perdido (3352 m).

De beklimming naar de Monte Perdido kan niet in één dag worden uitgevoerd door het te grote hoogteverschil, vandaar de overnachting in berghut Goriz.

Vooraf.

Er wordt vooraf goed geïnformeerd over de te verwachten weersomstandigheden (temperatuur, wind, onweer, omstandigheden sneeuw, …). De top zelf is slechts bereikbaar via de gletsjer, maar daar dit voorjaar nog tot 15 juni uitzonderlijk veel sneeuw is gevallen, zal de laatste 4 uur volledig in de sneeuw afgelegd worden. Het gebruik van stijgijzers (sneeuwschoenen, sp: crampones) is noodzakelijk, alu piolet (pikhouweel) is uit veiligheids overwegingen aan te bevelen. Uiteraard moet men om de klim aan te vatten, zelfs 's zomers, goed uitgerust zijn: stevige bergschoenen, wandelstokken, kledij tegen regen en kou, zonnebril en een goede kaart zijn de absolute minima.

Dag 1.

  • We parkeren onze auto in Torla (1032 m) daar we in de zomermaanden niet met eigen wagen in het natuurpark mogen binnenrijden.
  • We huren stijgijzers (sneeuwschoenen, sp.: crampones) in Torla. Prijs: € 6,00 per paar voor 24 uur. Opgelet, tijdens de siesta is slechts één sportwinkel open aan het uiteinde van het dorp. De siesta is van ca.13u30 tot ca.17u00.
  • We nemen de bus naar de 8 km verderop gelegen parking (1300 m) en startplaats van onze tweedaagse. Er rijden in juli/augustus om het kwartier bussen van Torla naar Ordessa. Kostprijs voor een ticket heen en terug € 4,5 pp. Duur enkele rit ½ uur.
  • We komen best niet later dan rond 20u00 aan in de berghut. Vanaf de parking tot de berghut mag gerekend worden aan 4,5 u te stappen.

DOOR DE VALLEI (canyon) VAN ORDESA. We beginnen met het doorkruisen van de volledige canyon van Ordesa vanaf de parking tot aan de ‘circo de Soaso’. Er mag gerekend worden op 2,5 uur wandeltijd.

cascada de cueva

Het pad is zeer goed aangeduid en volgt de Río Arazas in de vallei stroomopwaarts. Reeds vrij vlug doorkruisen we een schaduwrijk dennenbos en zien we rechts 2 prachtige watervallen, namelijk de Cueva en Estrecho. Voorbij het bos duiken opzij de steile rotswanden van de immense canyon voor ons op. Na een tweetal uur komen we aan ‘las Gradas de Soaso’ en zien we voor ons de circo met de paardenstaart waterval (cascada de la Cola de Caballo) en erbovenop het massief van de ‘3 sorores’.

canyon ordesa
Na 2 uur: Las Gradas de Soaso in de Canyon van Ordesa

zicht op tres sorores
Na 3,5 uur: zicht op Monte en Ramond.

Vlak voor de paardenstaart steken we via een brugje de Arazas over en gaan we via het muilezelpad zigzag op de flanken van de canyon omhoog. Vanaf de paardenstaart (1800 m) tot de refugio (2160 m) dient nog 1,5 uur gestapt te worden.

refugio goriz

Dag 2.

Er kan ten vroegste ontbeten worden vanaf 6u30. We gaan op pad om 7u30 in noordelijke richting op een goed met steenmannen gemarkeerd pad. Een drietal keer kunnen we van heel nabij een in de zon badende marmot observeren. We stijgen aan een zeer rustig tempo tussen de Cilindro en de Monte Perdido door, waar het het ijsmeer (Lago Helado) op 2950 m hoogte ligt aan de voet van de gletsjer van de Monte Perdido. Aan het ijsmeer draaien we naar rechts in noordoostelijke richting.

ordesa sneeuw De wind, die vanuit Frankrijk komt, is hard en behoorlijk koud. Naarmate we nog stijgen neemt deze schrille wind nog toe. We bereiken de top op 3352 m hoogte om 11u45.

top monte perdido

ordesa

We dalen terug af naar de berghut en nemen daarna het niet te onderschatten stuk terug naar de parking (aan parking omstreeks 19u30).

vallei van ordesa