klimaat | centrale PyreneeŽn | Aragůn |
MOUNTAINBIKE      

Rutas BTT - mountainbike routes.

BTT = Bicicleta todo terreno.

In 'de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën' vind je in een handomdraai een oneindig aanbod aan fantastische plekken om te mountainbiken. De bergen variëren in deze omgeving in hoogte van 450 m tot 1200 m boven de zeespiegel. De streek is uiterst dun bevolkt en bestaat voornamelijk uit onontgonnen natuur, ruige, adembenemende landschappen, mooie vergezichten, veel bossen, wijngaarden, ... kortom alom onbegrensd fietsgenot. Je vindt hier de rust en de ruimte en éénmaal op de fiets, ver weg van alle bewoning, hoor je enkel het ruisen van de bomen, het zingen van de vogels en de stilte.

Mountainbiken in de Pyreneeën

zicht tussen aguinalliu en juseu
Zicht op de route tussen Aguinalliu en Juseu

mountainbike aragonese pyreneeën

Toch is de uitgestrekte natuur doorspekt met heel wat goed berijdbare aardewegen. Dit zijn veelal wegen die ook berijdbaar zijn door tractoren. In het Spaans spreekt men van 'caminos'. Hiervoor is het gebruik van goede (staf)kaarten aanbevolen. Op stafkaarten zijn caminos aangeduid als 2 lichtgrijze evenwijdige volle lijntjes. Heel wat PR en GR routes zijn gemarkeerd.

Nog beter, en wellicht het interessantst, is het navigeren via tracks, ook gps-kruimelsporen genoemd. Een track is een traject dat reeds werd gereden met een gps en waarbij bijvoorbeeld om de 30 m een gps-coördinaat werd geregistreerd. De tracklog, die deze losse punten bevat, kan daarna digitaal bewaard worden als een bestand, bijvoorbeeld onder de universele extensie *.gpx . Met een fiets- of wandelgps kunnen deze bestanden opgeladen worden en opnieuw nagereden worden.

mountainbike

Bij het mountainbiken in deze omgeving zijn zelfs bij de gemakkelijkste en kortste routes enkele stevige hellingen te nemen. Het is dus aanbevolen om te beschikken over een minimale fietsconditie of een fiets met een heel klein verzet. De meeste routes zijn technisch zeer gemakkelijk. Veel paden bestaan uit een afwisseling van aarde en keien.

mountainbike afdaling

In Spanje is het dragen van een fietshelm verplicht. Als je op de openbare weg rijdt mag je niet schrikken door getoeter van een auto. Dit getoeter wordt gezien als een verwittiging dat een auto je aan het inhalen is.

 
 

Bekijk HIER een oneindig aanbod aan routes in de streek voor MOUNTAINBIKE, WANDELEN, MOTO, FIETSEN, berglopen, alpinisme, ...

Enkele mountainbikeroutes in de omgeving van de vakantiewoningen, hierna achtereenvolgens toenemend in afstand en zwaarte opgesomd.

4 mountainbikeroutes rond La Puebla de Castro

1.- mountainbike rood La Puebla de Castro - Ubiergo - Secastilla. De met rode bordjes aangeduide route is een echte initiatieroute voor de minder geoefende mountainbiker. De route doorkruist de landschappen van de bovengenoemde dorpjes over een lengte van 14 km. Het hoogteverschil bedraagt maximaal 100 m.
gpsDownload de track
BTT graus

2.- mountainbike geelgroen La Puebla de Castro - Olvena (18 km). Deze met gele bordjes aangeduide route start hoofdzakelijk bergafwaarts over de prachtige bergkam van Olvena, die uitzicht biedt op zowel de Esera als de Cinca vallei tegelijk. Het hoogteverschil tussen het laagste en hoogste punt van de rit bedraagt 200 m. Tijdens de terugtocht dient hetzelfde hoogteverschil nu bergop gereden te worden over een afstand van een 4-tal kilometer, tot de 'Ermita de San Roque', gelegen op 670 m hoogte.
gpsDownload de track.

Mountainbike route naar Olvena

3.- mountainbike groen La Puebla de Castro - Olvena - Artasona (21 km) . Deze route is niet gemarkeerd. aangeduid, is ongeveer 21 km lang en kent een hoogteverschil van ongeveer 300 m. De aanvang gaat via het dorpje Olvena langzaamaan bergafwaarts tot het laagste punt rond het dorpje Artasona. Het hoogste punt bedraagt 684 m, het laagste punt 395 m.
gpsDownload de track.

Mountainbiken naar Artasona.

4.- mountainbike lichtblauw Aguinallut - Juseu - La Puebla de Castro (37,5 km) Deze route is eveneens niet gemarkeerd. De rit bestaat voor 80% uit geasfalteerde wegen, vooral gelegen rond het meer van Barasona. Van het laagste tot het hoogste punt is er een hoogteverschil van 350 m. Na 17,5 km komen we in het dorp Aguinallut op een hoogte van ca. 570 m. Hier begint het traktorpad naar Juseu, met een te overbruggen hoogteverschil van 215 m over 5 km. Juseu is gelegen op 785 m hoogte.
gpsDownload de track.

Links met tracks voor MTB in deze streek:

- wikiloc: gps tracks van over de hele wereld.
- http://senderos.turismodearagon.com/
- http://www.huescaenbtt.es/
- http://pirineosordesa.com/bicicleta-de-montana ...