klimaat | centrale PyreneeŽn | Aragůn |
GASTRONOMIE      

Gastronomie, tapas, streekwijnen, ...

Culinair Spanje ontbreekt niet. Aragón biedt veel hartelijkheid en een eerlijke lokale keuken. De talloze bars en pitoreske restaurants bieden gevarieerde streekmenus aan.

De basis van de Aragonese keuken is vlees. Vooral geroosterd lamsvlees is er een specialiteit (Sp.: ternasco de Aragón). De schapen uit de dorpen trekken dagelijks de open natuur in, begeleid door schaapshonden en de schaapsherder. De berggrassen met ertussen veel natuurlijke kruiden zijn de basis van de speciale smaak.

Natuurlijk is er ook de echte Spaanse keuken met veel vis. In veel restaurants kan een menu van het huis (Sp.: menu de la casa) besteld worden aan zeer democratische prijzen. Zo'n menu bestaat uit een voorgerecht, hoofdschotel, nagerecht en 1 fles wijn inbegrepen. Doorgaans heeft men keus uit een drietal gerechten die uit het vuistje worden opgenoemd. Echt het aanraden waard.

De spaanse wijnen worden meer en meer geassocieerd met gerenomeerde Franse wijnen. De stad 'Barbastro' is het centrum van de Somontona wijnen, één van de beste wijnen van Spanje. Het wijngebied wordt gecontroleerd en heeft de officieel erkende herkomstbenaming D.O. (Denominación de Origen). De somontano wijnen overtuigen door hun fruitigheid en hun frisse, aangename afdronk. Er zijn natuurlijk variaties in rood, wit en rosé. Spanjaarden verkiezen vaak rosé. In de streek zijn tientallen bodegas (wijnkelders). In Barbastro kan een bezoek aangevraagd worden.

  • Al ooit eens geproefd aan de tapasbar?
  • Voor een betaalbare prijs echt wild eten?

tapas
Het Spaanse woord 'tapa' betekent deksel. Tapas zijn kleine pittig gekruide hapjes van vis, vlees, groenten of mini-salades. Het schoteltje met lekkers - de tapa - werd als een dekseltje op het glas met drank gezet, zodat vliegen en stof geen kans kregen om in het drankje terecht te komen. Het eten van tapas in een bar hoort bij de Spaanse levenswijze. Inmiddels zijn er ontelbaar veel soorten tapas en heeft iedere tapasbar zijn eigen specialiteiten.culinair

 
 

Probeer eens 'kip al chilindron' of de plaatselijke 'paella'. Smakelijk!somontano wijn

streekspecialiteiten

kip al chilindron

somontano

bodega pirineos