• Wandelen in de kloof van Mont-rebei Kloof van Mont-rebei
   Houten hangpad 1.
 • Zicht op het meer van Canelles Kloof van Mont-rebei
   Meer van Canelles.
 • Kloof van Mont-rebei uitgehakte rots Kloof van Mont-rebei
   Door de uitgehakte rots.
 • kloof van Mont-rebei ongelofelijk landschap en zicht Mont-rebei
   Smalle kloof.
 • Op de wand van de Montsec Houten hangpad
   Op naar de top...
 • Alle spektakel samen in de kloof van Mont-rebei Kloof van Mont-rebei
   Houten hangpad 2.
Congosto del Mont-rebei

Grootse vertoning van drie uur door de kloof van Mont-rebei!

Wandelliefhebbers worden gegarandeerd verliefd op de Aragonese Pyreneeën. Als je geen hoogtevrees hebt, zijn er ook enkele spectaculaire wandelingen. Eén van de meest spectaculaire wandelingen gaat door de kloof van Mont-rebei, in het Spaans 'el desfiladero of Congosto del Mont-rebei' genoemd.

De kloof wordt gevormd door de rivier Noguera Ribagorzano die de Sierra de Montsec doorsnijdt. Het hoogste punt van de Sierra is Santalis (1678 m) en is van ver in de omtrek te zien. Dit punt biedt overigens een prachtig panorama op de hoogste Pyreneeëntoppen. De rivier vormt de natuurlijke grens tussen de gewesten Aragón en Catalonië. De steile Aragonese kant heet de Sierra de Montsec (of L’Estall), de Catalaanse overkant de Montsec d’Ares. Zoals de meeste bergriviertjes in deze streek, wordt ook de Noguera Ribagorzana op enkele plaatsen afgedamd. Aan de kloof begint zo het stuwmeer van Canelles, een mooi azulblauw meer met een lengte van 30 km.

Totaalspektakel!

Het spektakel is hier totaal. Naast het prachtig landschap, de rivier en de mooie bergen is er vooreerst de smalle, diepe kloof. Op sommige plaatsen gaan de wanden tot 300 m loodrecht naar beneden en is de breedte amper 25 m. Er is een metalen hangbrug voor voetgangers die beide oevers verbindt en dit een 40 m boven het waterniveau. Finaal zijn er ook 2 adembenemende houten hangpaden met trappen langs de loodrechte flanken van de kloof. Deze houten pasarelle is de apotheose van de tocht. Het enige nadeel is dat de wandeling niet rondgaand is. Er dient bijgevolg heen en terug te worden gewandeld. Om het mooiste spektakel met het hangpad en de hangbrug te kunnen doen en de tijd te beperken tot een 3-tal uur, raden wij aan om te starten aan de ‘Albergue de Montfalcó’. Vanaf het dorp Viacamp (een 15 km voorbij Benabarre) dient daar naartoe een 15 km op grindwegen te worden gereden met de auto. De grintweg is bij droog weer te doen met een gewone wagen, mits voorzichtig wordt gereden. Ook deze grindweg naar de start van de wandeling loont reeds meer dan de moeite.

Congosto del Mont-rebei Stuwmeer van Canelles.

De metalen hangbrug van de kloof van Mont-rebei Metalen hangbrug.

Houten trappen Mont-rebei pasarelle Houten hangpad.