klimaat | centrale PyreneeŽn | Aragůn |
DE KLOOF VAN OLVENA      

Olvena, een verrassend mooi Middeleeuws dorpje, verborgen bovenop een rots.

olvena puente del diablo
Puente del diablo, de duivelsbrug over de Río Esera te Olvena.

Olvena is een piepklein Middeleeuws dorpje met 50 inwoners, gelegen in de Somontano streek net voorbij de grenzen van het voormalige graafschap Ribagorza. Het Aragonese woord 'Somontano' betekent 'aan de voet van de berg'. Gezien vanuit de laagvlakte is het strategisch gelegen, op een steile rots met uitzicht op 2 valleien, en vormt er de uitzonderlijk prachtige toegangskloof tot de Pyreneeën.

Olvena heeft heel wat te bieden. Dit is de plaats voor het uitstippelen van enkele unieke wandelingen, voor het beoefenen van enkele voorzichtige uitdagingen of om eenvoudig weg wat te kuieren op een bank met uitzicht op de omgeving. Een greep uit de mogelijkheden:

1.- Meerdere aangeduide wandelpaden doorkruisen het dorp.
- Zo kan o.a. je via de GR18, vanaf het dorp te voet afdalen tot in de onvoorstelbaar mooie bergkloof naar de 'Puente de la Sierra'
- of volg de GR45 naar een naburig Middeleeuwse dorpje Aguinalliu of Estadilla!
- Klik hier
voor een overzichtskaart van de GR's en PR's in de omgeving!
- Verken de bergkloof via een niet-gemarkeerd oud muilezelpad met de wandelgps! Dit is een gemakkelijke avonturenwandeling: van de Puente de la Sierra naar de Puente de Castro.

Olvena GR grote routepaden

2.- Op deze spectaculaire flank bevindt zich ook een Vía Ferrata. Deze start een 100 m voorbij de Puente de la Sierra. Opgelet! Deze via Ferrata staat de laatste jaren vaak als 'oranje' gemarkeerd omwille van niet voldoende onderhouden.

3.- Tussen de van nature aanwezige steeneiken zijn rond het dorp de 3 typische cultuurbomen van de streek overvloedig terug te vinden: wijngaarden, olijfboomgaarden en amandelboomgaarden.

cultuurbomen tussen berg begroeiing
Boomgaarden tussen de natuurlijk begroeiing.

4.- In een rotsholte van de bergkloof bevindt zich een 7000 jaar oude rotsschildering, genaamd de 'karnavalceremonie'.

5.- Een bekende wijn uit de streek draagt de dorpsnaam. Deze wijn kan, samen met de andere streekwijnen uitvoerig geproefd worden in o.a. de hoofdstad van de Somontano, nl. Barbastro.

6.- Enkele prachtige mountainbikeritten vanuit La Puebla de Castro.

Rotsschilderingen van 7000 jaar oud.

Cueva del Moro de Olvena, rotsschilderingen van ca. 7000 jaar oud in de kloof van OLVENA.

De carnavalsceremonie.

Rotsschildering

De karnavalceremonie wordt geïllustreerd in de muurschildering van de bergkloof van Olvena, geschatte ouderdom: ca. 7000 jaar. De muurschildering stelt een godin voor in een boot (sterrenbeeld caseiopea / boot in de melkweg) boven op een gespan op wielen (oorsprong van het woord kar_naval = zeekar), getrokken door een runddier. De muurschildering is de vroegst gekende waarop een wiel voorkomt.

 
 

De prachtige bergkloof van Olvena.

Bezit je een wandel- en/of fietsgps, bekijk dan HIER een twintigtal TRACKS uit de omgeving!

De bergkloof van Olvena vanop de puente de la Sierra
Zicht in de bergkloof vanop de Puente de la Sierra.

Dat ze in Aragón niet meer omvallen bij 'weer een archeologische ontdekking' is bijna te begrijpen. Hoewel de Spaanse Pyreneeën, vergeleken met de Franse, een stuk ontoegankelijker zijn, zijn onze verre voorouders er wel massaal doorheen getrokken. Zij lieten zich blijkbaar niet afschrikken door de diepe kloven en steile rotswanden. Wellicht genoten ze ook van de talloze watervallen. Lang voordat Aragón een koninkrijk werd, woonden hier al mensen. Dat bewijzen de vele megalieten (stenen monumenten van rond 10000 v. Chr.) en rotstekeningen uit de prehistorie.

De Río Esera ontspringt aan de gletsjer van de Pico Aneto (3404 m), de hoogste Pyreneeëntop. Net voor Olvena doorkruist de bergrivier de bergruggen van de Sierra de Ubiergo en de Sierra de Carrodilla en vormt er over een vijftal kilometer de prachtige bergkloof van Olvena, alvorens uit te monden in de Río Cinca.

Deze prachtige bergkloof (Sp.: congosto) situeert zich op slechts enkele kilometer van de vakantiewoningen.

olvena puente de sierra y del diablo

avontuurlijke wandeling Avonturenwandeling op de bergkloof van Olvena.
- gpsDownload de track!
- Download een gedetailleerde beschrijving!

olvena herfstkleuren