Weinig dieren trekken zo de aandacht en maken zoveel indruk als de bruine beer. De beer wordt afgebeeld op veel wapenschilden van plaatselijke dorpen, muntstukken, postzegels, enz... , hij is het symbool van zuivere natuur. Tegelijk wordt hij ook gezien als een bedreiging voor klein vee, vooral door plaatselijke schaapsherders ... .
|
De bruine beer is het grootste zoogdier van de Spaanse fauna. De mannetjes kunnen tot 300 kg wegen. Ze hebben kleine ogen, korte en ronde oren en bijna geen staart. De vacht is donker bruingrijs. Zijn voetspoor is karakteristiek daar hij bij het lopen steeds de ganse voetzool gebruikt. Hij leeft solitair of in kleine familiegroepen gevormd door een volwassen beer met 1 tot 3 berejongen. Hij toont zich zowel overdag als 's nachts. Gedurende de winter, wanneer in de bergen voedselschaarste heerst, trekt hij zich terug in holen waar hij een winterslaap houdt. Zijn winterslaap is erg licht en kan elk moment onderbroken worden.
In de zomermaande legt hij een vetreserve aan van 180 à 200 kg, nodig voor de winterslaap. Het is een alleseter (omnivoor). Zijn voeding is voor 75-80% vegetaal en slechts 20-25% dierlijk (6-8 % zoogdieren, 7-9% insecten). Zijn plantaardig voedsel bestaat voornamelijk uit hazelnoten, beukenootjes, bosbessen, wortels, ..., zijn dierlijk voedsel uit houtetende insecten, mieren en gewervelde dieren. 's Zomers kan hij enorme hoeveelheden nachtvlinders (motten) eten.
Om de 2 jaar werpen de berinnen 1 tot 4 berejongen die bij de geboorte slechts 500 gram wegen.
Bruine beren zijn schuw en niet agressief. Enkel als ze niet gerust gelaten worden en zich bedreigd voelen kunnen ze gevaarlijk worden. Slechts incidenteel valt hij vee aan bij gebrek aan ander voedsel.
Op donderdag 23 oktober 2008 verwondde de berin Hvala in Vall d'Arán een jager die deelnam aan een klopjacht op everzwijnen. De berin voelde zich bedreigd. |
Loslating van de Sloveense berin Paloma in de Franse Pyreneeën. (AFP foto/ZGS)
|