klimaat | centrale PyreneeŽn | Aragůn |
naar de PREHISTORIE      

Dit blad afdrukken print

Rotsschilderingen aan de río Vero

canyon choca
parque cultural rio vero
Het logo van 'Parque Cultural del Río Vero' bevat het 'menselijk koppel' dat staat afgebeeld in de onderste rotsholte van 'Tozal de Mallata'. Tozal was een Aragonees woord voor 'heuvel'; Mallata het Aragonees woord voor 'graasplaats van schapen'.
rio vero Naast het bekende 'Altamira (Cantabrië)' zijn er ook heel wat voorhistorische rotsschilderingen te vinden in noord Spanje. Eén van de 5 belangrijkste gebieden, absoluut zeker de mooiste omgeving, is die van de 'Río Vero' in het beschermd natuurpark 'Parque Natural de la Sierra y los Cañones de Guara'. Dit gebied werd in 1998 door de unesco geklasseerd als werelderfgoed. Hier alleen al zijn méér dan 60 beschilderde rotsholten gevonden die getuigen over minstens 20000 jaar menselijke aanwezigheid.

Kenmerkend voor deze streek zijn de aan het daglicht blootgestelde niet zo diepe rotsholen. Het epicentrum bevindt zich in de ongelofelijk prachtige kloof waar de 'Río Choca' uitmondt in de 'río Vero', nabij Lecina. Hier treft men de 3 gekende prehistorische stijlen samen aan. Dit is op zich reeds uniek daar het toch gaat over een tijdsverschil van meer dan 10000 jaar.

Geleide bezoeken

Men kan een geleid bezoek (Frans/Spaans) aanvragen voor € 4,00/pp. Hiervoor wordt vertrokken vanuit het 'centro de interpretación del arte rupestre' te Colungo. De gids rijdt voorop en wandelt daarna mee tot aan de grotten. In het seizoen zijn dagelijks volgende bezoeken mogelijk:
- om 10u00 naar 'Fuente del Trucho' (stijl: naturalistisch - midden paleolitisch = stenen tijdperk)
- om 12u00 naar 'Tozal de Mallata' (stijl: schematisch)
- om 16u30 naar 'Covachos de Barfaluy' (stijl: schematisch)

lecina

rio vero

rio choca

 
 

Prehistorische holbewoners.

barfaluy

De rotsholten van de 'canyons in en rond de río Vero' waren blijkbaar de uitgelezen schuilplaats voor kleine groepjes rondtrekkende prehistorische mensen.

De plaats van de Neanderthaler werd ingenomen door de Cro-Magnonmens. Deze eerste moderne mensen leefden tijdens de laatste ijstijd zo'n 30.000 à 40.000 jaar geleden. Het waren intelligente jagers die in snel tempo hun wapens verbeterden. Zij waren het die voorwerpen uit hun milieu probeerden af te beelden op rotswanden en in grotten.

tozal de mallata

De drie klassieke europese prehistorische stijlen zijn hier te bewonderen: Paleolitische kunst, levantino en schematisch.

Paleolitische kunst (Fuente del trucho).

Tussen 40.000 en 10.000 jaar voor C. Doorgaans in diepe verborgen grotten. Naturalistisch voorgesteld, gebruik van meerdere kleuren (zwart, rood, oker) en de figuren zijn gekleurd. De mens zelf wordt zelden afgebeeld, doch vooral dieren, abstracte tekens en handen. Van deze laatste weet men de betekenis nog niet. Ze worden zowel gewoon als in negatief geschilderd.

palelitische kunst

Levantino stijl.

Dit is een stijl die men enkel in Spanje aantreft, aan de oostkant (vanaf de Middelandse zee). De holen zijn blootgesteld aan het daglicht. De figuren zijn realistisch voorgesteld, doorgaans in profiel, maar met poten en hoeven in vooraanzicht. Deze stijl wordt niet echt gesitueerd in een bepaalde tijd.

levantino stijl

Schematische stijl (Sp: esquemático)

Dit is de jongste prehistorische stijl gesitueerd ts. 5000 en 1500 voor Christus (einde bronstijd). De figuren zijn doorgaans abstract en symbolisch. Deze mensen kenden de naturalistische schilderingen van hun voorvaderen. Het is veel moeilijker om deze figuren te verklaren. Van bepaalde symbolen is de betekenis nog niet gekend.

schematische stijl

canyon rio vero