Verlaten dorpen in Ribagorza en Sobrarbe (de historische graafschappen gelegen vanaf de Centrale Pyreneeën met de hoogste en ruwste bergen tot een 60 km stroomafwaarts).
Wandelen, mountainbiken, sporten, in een overweldigende natuur, te midden van meerdere verlaten dorpen. Dit kan overvloedig rond de vakantiehuizen. Deze verlaten dorpen zijn enkel te voet of per mountainbike bereikbaar (uitzonderlijk ook per auto zoals Lapenilla). Wat van de dorpen overblijft zijn ruines of soms slechts enkele gebouwen (in Bolturina staat enkel de kerk er nog). Dit op zich is reeds een aparte sfeer.
Sinds halverwege de twintigste eeuw treft men hier het grootste aantal verlaten dorpen aan van gans Spanje. Een beetje historie... .
Castarlenas (751 m): de laatste 8 bewoners verlieten het dorp in 1970. Gesitueerd op 3,3 km wandelafstand van Torres del Obispo.
Historie van verlaten dorpen.
Het is duidelijk dat de Pyreneeën sinds de steentijd (sedert minstens 20000 jaar) goed bevolkt zijn geweest, zelfs de ruige zuidkant van de Centrale Pyreneeën. Toch was wonen in deze berggebieden geen lolletje, maar een hard leven, soms zelfs overleven. Denk maar aan de moeilijke toegankelijkheid, moeilijke omstandigheden voor landbouw of veeteelt (rotsen, steile hellingen,...) en het moeilijke klimaat (droge zomers, harde winters). Deze omstandigheden zorgden ervoor dat dit bergvolk gedurende eeuwen dezelfde oeroude gewoontes heeft onderhouden: een eenvoudig bestaan met activiteiten als velden maaien, terrassen maken, jagen, veeteelt, enz ... . Ze leefden min of meer afgezonderd in de bergen, hadden hun eigen taaltjes en kwamen slechts naar de markten van de vlakten (Barbastro, Huesca) met eventuele overschotten.
Het overgebleven kerkje van Bolturina, nabij Ubiergo / Secastilla.
In de bergen zelf bestonden de valleien uit een uitgebreid netwerk van kleine dorpjes, vaak van elkaar afgelegen op ongeveer 1 uur wandelafstand. De best gelegen dorpen lagen in de valleien langs rivieren en op zuidflanken ter bescherming tegen de gure noorderwinden van de winters. In een centraal gelegen dorp was er de wekelijkse markt (bijvoorbeeld Ara, Boltaña, Mediano) met eigen producten uit de omliggende dorpen. Een sterk groeiende bevolking in de 16e eeuw noodzaakte tot nieuwe vestigingen. Zo ontstonden nieuwe dorpjes veelal op minder gunstig gelegen plaatsen (hoger in de heuvels) met als enige referentie een waterbron. Deze dorpen werden in de jaren vijftig als eerste terug verlaten (voorbeelden de omgeving van de vakantiehuizen: Bolturina, Castarlenas, Clamosa, Lapenilla, Grustán). De site despobladosenhuesca laat een groot deel van de verlaten dorpen zien in de provincie Huesca.
Clamosa, met in de achtergrond (op 40 km) de bekende Monte Perdido in het nationale park van Ordessa. (foto maart). Onder deel Clamosa.
In de jaren 50 is deze traditionele levenswijze radicaal veranderd. Een heleboel factoren hebben hiertoe geleid zoals o.a.:
- de snelle industrialisatie en verstedelijking
- de aanleg van grote stuwmeren om stroomafwaarts te bevloeien en voor de productie van elektriciteit. De centrale dorpjes verdwenen samen met een aantal dorpjes errond.
- de aanleg van nieuwe wegen
Vooral vrouwen en jongeren gingen weg uit de dorpen en trokken naar de omliggende grotere steden op zoek naar een beter leven. Oorspronkelijk bleven de mannen en ouderen in de dorpen. Later bleven nog enkel de ouderen over en nog iets later waren deze dorpen ontvolkt. Veel dorpen hadden hun laatste inwoners omstreeks 1970.
Enkele ruines van Lapenilla.
Wandelen in Laag-Ribagorza. Klik op het kaartje hieronder voor dezelfde kaart in het groot! Baja-Ribagorza wordt doorkliefd door een 5-tal GR's en vele PR's. Ook de historische GR1 route loopt dwars door laag-Ribagorza. De GR1 route loopt door een groot deel van Europa, ook door België (o.a. Lauwe). Hier komt ze vanuit de Catalaanse Pyreneeën en vervolgt aan de westkant haar route naar het prachtige natuurpark van de Sierra de Guara.
|