klimaat | centrale PyreneeŽn | Aragůn |
COTIELLA     

In de Pyreneeën vormt de kam met de hoogste bergtoppen bijna overal de natuurlijke grens met Frankrijk. De hoogste Pyreneeëntoppen liggen in het midden. Men noemt dit deel van de Pyreneeën de Centrale of Aragonese Pyreneeën. Vanaf de hoogste Pyreneeëntop (Pico Aneto), een 30 km stroomafwaarts langs de vallei van de Esera, komen we aan het dorp 'Campo'. Campo ligt op 691 m hoogte. Het is vaak de startplaats om 1 à 2 u te raften op de Esera. Niettegenstaande we al 30 km voorbij de hoogste toppen zijn, situeren zich vlakbij dit dorp toch 2 volledig geïsoleerde hoge bergen, nl. in het oosten de Turbón (2492 m) en in het noordoosten de minder bekende Cotiella (2912 m). Het topje van de Cotiella lijkt op het silhouet van een piramide en is uiteraard van ver te zien, vooral vanuit de Somontano.

Zicht vanop de top van de Cotiella.

Zicht op de circo de Armeña.

Cotiella krokusfoto 2009
Cotiella krokusfoto.

 
 

Cotiella, de vrije berghut van Armeña, Circo de Armeña.

Zicht op de Cotiella vanaf de 'Sierra Ferrera', zuidwaarts.

Stevige initiatie wandeling in de bergen en overnachting in een vrije berghut. Men rijdt vanuit de vallei van de Esera met de auto naar Barbaruens. Barbaruens is een piepklein bergdorpje op een 8 km van van Seira (net over Campo). 150 m voor het binnenrijden van Barbaruens, neemt men links een aardeweg gedurende een 3-tal km tot aan een splitsing. We nemen de linkse zijweg waar we iets verder de auto kunnen parkeren. Vanaf hier vertrekt een tamelijk steil pad. We stijgen snel tot boven de 'salto de Gargalluso' en via een bosje komen we aan de 'Colladeta de Armeña' en het hoogtemeertje (ibon) van Armeña met uitzicht op de 'Circo de Armeña'. Na 1 uur en 45 minuten vanaf de parking komen we aan in de berghut (refugio).

De vrije (niet bewaakte) berghut van Armeña vierde in 2005 zijn 25e verjaardag en kreeg hierbij een grondige onderhoudsbeurt. Doorgaans is de bezetting laag, tenzij af en toe in het weekend. Er zijn 20 slaapplaatsen. De betrekkelijk kleine berghut ligt aan de voet van de 'Circo de Armeña', vlakbij de bron (fuente) van Riancés.

Ibon (hoogtemeertje) van Armeña.

Vanaf de berghut kan men de klim naar de Cotiella aanvatten. Dit is nog 3 uur stappen. De top van de Cotiella vormt een immens uitzichtpunt op de hoogste Pyreneeëntoppen. Het beklimmen van deze berg is een ideale uitdaging voor diegene die houdt van een stevige bergwandeling.

Foto links: zicht op 3 toppen tijdens de beklimming van de Cotiella, nl. de Cotiella zelf, Raymond d'Espouy en Coronas. Raymond d'Espouy was een fransman die rond 1950 veel exploraties naar de Cotiella deed. De top naast de Cotiella heeft men naar hem genoemd.