• De super bergkloof van Mont-Rebei in Noord-Spanje Bergkloof van Mont-rebei
     Spanjes mooiste!
  • De indrukwekkende bergkloof van Entremon Tussen twee meren,
     de bergkloof van Entremon.
  • De bergkloof van Olvena in Huesca Aan de voet van de Pyreneeën,
     de bergkloof van Olvena.
  • Naar Benasque door de bergkloof van Ventamillo Door de kloof van Ventamillo,
     op naar de hoogste Pyreeeëntoppen.
  • De bergkloof van Obarra De bergkloof van Obarra,
     aan de Sierra del Sis.
  • De bergkloof van Baldellou De bergkloof van Baldellou,
     vlakbij het stuwmeer van Santa Ana.

Gratis alternatieven in Noord-Spanje voor de bekende en over gecommercialiseerde 'Caminito del Rey' in Zuid-Spanje!

Stappen onder invloed van een adrenaline kickje voor de liefhebber van natuur met waanzinnig mooie bergkloven en landschappen. Weinigen weten dat er in de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën van die unieke en spectaculaire locaties zijn. De 'caminito del Rey' in Andalusië valt tegen voor de geoefende wandelaar die deze alternatieven kent of ontdekt. Zes niet al te moeilijke wandelroutes door prachtige canyons in een straal van 40 km rond de vakantiewoningen. De één is al wat lastiger dan de andere. Uitgehakte bergen, uitzicht op riviertjes en stuwmeren, soms hangbruggen en houten trappen langs steile wanden. Zo’n ervaringen zijn om nooit meer te vergeten.

Verzuip je graag tussen de massa toeristen? Velen weten niet dat gemiddeld meer dan 1000 bezoekers per dag de 7,7 km lange "Caminito del Rey" afstappen. De gevolgen zijn te raden: reserveren moet lang vooraf; men werkt met strikte tijdsslots ... .

STOORT DIT JE OOK aan de caminito del Rey?
- het reserveringssysteem is controverseel
- je moet soms maanden vooraf reserveren voor een plaatsje en dit kan enkel online
- er wordt gewerkt met tijdsslots van een half uur, dat betekent dat je de juiste datum en het juiste uur lang vooraf moet vastleggen
- ben je niet op tijd dan is de kans groot dat je niet binnen mag
- elke maandag is uitgesloten
- bij minder goede weersomstandigheden, zoals veel wind, wordt de kloof gesloten en krijg je je geld niet terug zonder thuis om te boeken.
- tot het toegangspunt is het eerst 1,5 km te voet en misschien mag je niet door.
- terug is verplicht per bus en bijkomend te betalen.
- zonder gids bedraagt de toegangsprijs € 10 per persoon.

Veel minder beroemd, maar niet minder interessant: wandelpaden in 6 bergkloven aan de voet van de Spaanse Pyreneeën. Sommige zelfs goed te doen op warme dagen door de beschutting van de rotswanden.

Je mag enkel niet duizelig worden bij het wandelen langs een diepe ravijn. De meeste tochten zijn rondgaand (dan volstaat één auto op één plaats), enkele wandelingen zijn lineair (vertrek en aankomst verschillen).

Ontdek zes mooie bergkloven bereikbaar vanuit één locatie:
→   1. Congosto de Mont-Rebei (lineair; N42°03.961' E0°40.346'). Dit is één van de spectaculairste wandelingen van Spanje gelegen boven het turquoise blauwe meer van Canelles gevormd door de río Noguera Ribagorzana. Uniek zijn de twee houten trappen bevestigd tegen de verticale rotswand en de metalen kabelbrug over de kloof.

→   2. Congosto de Entremón (rondgaand; N42°18.209' E0°13.018'). Dit is een tweede supermooie bergkloof gelegen op de río Cinca tussen de stuwmeren van El Grado en Mediano. Het smalle pad volgt langs de ravijn het Grote Routepad (GR1) op een 40m boven de waterlijn en keert terug via het hoog op de rots gelegen castillo de Samitier.

→   Pal ten zuiden van de hoogste Pyreneeëntoppen, doorkruist de río Ésera twee bergruggen en schuurde er in de kalksteenrotsen twee bergkloven uit:
- 3. Congosto de Olvena (rondgaand; N42°06.747' E0°17.364'). Deze prachtige bergkloof van ca. 5 km situeert zich vlakbij de vakantiewoningen aan de voet van de Pyreneeën. Het dorpje Olvena ligt boven op de kam. Sinds de Romeinen vormt het een strategisch punt met toegang tot de kloof en zicht op de ganse omgeving. Zij bouwden de nog aanwezige voetgangersbrug over de kloof, duivelsbrug (puente del diablo) genoemd. Een tochtje vanuit Olvena op de kam langs de kloof is een super activiteit.
4. Congosto de Ventamillo (rondgaand; N42°29.412' E0°28.023'). Deze kloof is de toegangspoort tot de hoogste Pyreneeëntoppen en de vallei van Benasque en is op haar smalst zo'n 2,2 km lang met loodrechte wanden tot 300 m hoog.

→   5. Congosto de Obarra (rondgaand; N42°23.936' E0°35.897'). De ravijn ligt tussen de gemeenten Veracruz en Laspaúles en ontstaat door uitslijting van de kalksteenrotsen door het bergriviertje río Isábena. De overweldigende smalle kloof met hoge verticale wanden in een grillig gemodeleerd landschap, ligt vlakbij het bekende 9e eeuwse monasterio van Obarra. De “camino de la Croqueta”, deels op de GR-18.1 bewandelt de kam van beide bergflanken van de canyon.

→   6. Congosto de Baldellou (rondgaand; N41°56.434' E0°32.075'). Deze kleine kloof bevindt zich tussen de dorpjes Camporrells en Baldellou, op 2 km van het meer “Embalse de Santa Ana”. Om in de kloof te komen gaat men voorbij een oude aquaduct. Bij hevige regenval vormt de Río Pedriza er een prachtige waterval. Een mooi tochtje combineert een bezoek aan de Ermita de los Santos Mártires (het kapelletje van de Heilige Martelaren), dat een 400 m hoger is gelegen. Het biedt een overweldigend zicht op de Pyreneeën, het dorpje Baldellou en het achterliggend stuwmeer.

Caminito del Rey Caminito del Rey, Zuid-Spanje, februari 2018.

Congosto de Olvena Death ride in de kloof van Olvena.

Kloof van Entremon Langs de uitgekapte rotsen van de kloof van Entremon.

De kloof van Mont-Rebei De uitgehakte rots van de kloof van Mont-Rebei.

De metalen hangbrug van Mont-Rebei Over de Rio Ribagorzano ...

Het natuurwonder van Baldellou In de kleine bergkloof van Baldellou.

De kloof van Obarra De bergkloof van Obarra.

Rio Cinca in de kloof van Entremon De río Cinca in de kloof van Entremon.