Klik hier om dit blad af te drukken Blad afdrukken

RIO VERO

De 'Río Vero' ligt midden in de Sierra de guara. Dit is een kalkachtig voorgebergte van de Spaanse Pyreneeën. Men rijdt er naar toe via de stad Barbastro. De 'Río Vero' is de bekendste diepe, smalle kloof van de Sierra en zeer vermaard voor het beoefenen van 'canyoning'. De canyoning start aan de 'parking Río Vero' die men bereikt via Colungo, Lecina en Arcusa. De afdaling is een 8-tal km lang met als eindbestemming het schilderachtige Middeleeuwse stadje Alquezar. Het hoogteverschil bedraagt ca. 300 m.

Langs de Río Vero treden we in de sporen van onze verre voorouders die hier al omstreeks 30000 voor C. leefden. Op veel plaatsen zijn duidelijke overblijfselen te bezichtigen, waaronder enkele voorhistorische rotsschilderingen (o.a. Arpán, Trucho, Colungo, Asque, enz. ...). Deze rotsschilderingen genieten een grote culturele interesse en werden door de UNESCO geklasseerd als werelderfgoed. Een geleid bezoek loont de moeite.

Vanuit Alquezar, dat ligt op 660 m hoogte, vertrekken eveneens meerdere 'eenvoudige' wandelingen voor de gewone wandelliefhebber. Zo kan men afdalen in de onvoorstelbaar mooie kloof van Villacantal. Op het einde wacht ons het gerestaureerd Middeleeuws 'brugje van Villacantal', dat ons toelaat het riviertje over te steken. De tocht is niet zwaar en duurt heen en terug ongeveer 2u30.

Brugje van Villacantal.