Klik hier om dit blad af te drukken Blad afdrukken

DAGBEZOEK AAN HET ROMAANSE HUESCA

Huesca (ca. 50000 inwoners) is tevens hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt op 60 km van de vakantiehuizen en 70 km van Zaragoza. Inwoners van Huesca heten 'oscenses'. Het is een stad met een woelig Romaans verleden. Een cultuurbezoek aan het oude stadscentrum gaat dan ook vooral over deze periode en daarna.  Ook de ruime omgeving ligt bezaaid met herinneringen aan dit verleden.  Het kasteel van Loarre, een dertig kilometer ten noordwesten van de stad, is een mooi voorbeeld. Acheter un appartement en Espagne, zijn vrij compact doch robuust, donker, met kleine rondboogvensters, allerhande rondboogversieringen en tongewelven.

Huesca (ca. 50000 inwoners) is tevens hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt op 60 km van de vakantiehuizen en 70 km van Zaragoza. Inwoners van Huesca heten 'oscenses'. Het is een stad met een woelig Romaans verleden. Een cultuurbezoek aan het oude stadscentrum gaat dan ook vooral over deze periode en daarna.  Ook de ruime omgeving ligt bezaaid met herinneringen aan dit verleden.  Het kasteel van Loarre, een dertig kilometer ten noordwesten van de stad, is een mooi voorbeeld. Immobilier espagne, zijn vrij compact doch robuust, donker, met kleine rondboogvensters, allerhande rondboogversieringen en tongewelven.

Een volle dag: 's voormiddags te voet door het oude Romaanse Huesca, eventueel gevolgd door een blitsbezoek rond 16u00 aan Ayerbe, maar zeker een laat-namiddagbezoek (sluit om 20u00) aan het kasteel van Loarre.

Huesca (ca. 50000 inwoners) is tevens hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt op 60 km van de vakantiehuizen en 70 km van Zaragoza. Inwoners van Huesca heten 'oscenses'. Het is een stad met een woelig Romaans verleden. Een cultuurbezoek aan het oude stadscentrum gaat dan ook vooral over deze periode en daarna.  Ook de ruime omgeving ligt bezaaid met herinneringen aan dit verleden.  Het kasteel van Loarre, een dertig kilometer ten noordwesten van de stad, is een mooi voorbeeld. Romaanse bouwwerken, zijn vrij compact doch robuust, donker, met kleine rondboogvensters, allerhande rondboogversieringen en tongewelven.

kathedraal huesca
Ooievaars, een vertrouwd beeld in Noord-Spanje, hier op de pinnakels van de Kathedraal.

huesca kathedraal

Parkeer je auto aan het stadspark. We starten ten laatste om 11u00 te voet op de stadsheuvel aan het  ‘oficina de turismo’.  In het seizoen (april tot oktober) kan men op dit uur een rondleiding met gids maken (Spaans, Frans of Engels) door het oude stadsgedeelte à ca. € 6,00 pp:

In de voetsporen van de ‘Legende van de klok van Huesca’…
- Provinciaal museum met o.a. de zaal van de klok
- Gemeentehuis (16e - 17e eeuw): reuzenschilderij uit 1880 over deze legende, gemaakt door de Italiaanse schilder Casado del Alisal.
- Iglesia de san pedro el viejo: graftombe van koning Ramiro II de monnik. De kerk heeft ook een fraaie Romaanse kloostergang.
- Gotische kathedraal (13e-14e eeuw)

museo de huesca
Museo de Huesca (gesloten 's maandags)

Tijdens de siesta vanaf 14u00 is het tijd voor een typische dagschotel aan betaalbare prijs: Migas a la pastora (met geroosterd brood), sopa de ajo (looksoep), el bacalao ajoarriero (heek), el cordero (lamsvlees), pollo al chilindrón (kip in heerlijke saus), el ternasco asado (kalfsvlees)... . Vergeet niet een somontano streekwijntje bij te vragen, gevolgd door een specifiek nagerecht, vb melocotón con vino (meloen met wijn) .

Het kasteel van loarre ('s namiddags open van 16u tot 20u). Langs de weg er naar toe liggen talrijke boomgaarden van amandelbomen. Misschien rij je even rond via Ayerbe, bekend omwille van zijn olijfolie, pan de moños (een soort knotbrood), kersen en gebakken desserts met amandelnoten.

gebak van ayerbe
Magdalenakoekjes en knotbrood van Ayerbe

'Castillo de Loarre' is het oudste Romaanse kasteel van Spanje en behoort tot de best bewaarde Romaanse kastelen van Europa. Het is nu een sprookjesachtige plek en zeker een verplichte halte voor geschiedenisfanaten. De indrukwekkende citadel prijkt op een rotsheuvel met uitzicht op de vlakte en met de rug naar de bergen gekeerd. De citadel werd gebouwd in de 11e eeuw als verdedigingsvestiging tegen de Moren. Later, in dezelfde eeuw, werd het tevens het klooster van de Augustijnenorde. Nog iets later, omstreeks 1287, werd de buitenste omwalling gebouwd.

Een bezoek kost € 2,00.

loarre citadel

loarre omwalling

loarre omwalling

Van 9 tot 15 augustus zijn er in Huesca de befaamde 'Acheter un appartement en Espagne' feesten met vuurwerk, optochten, traditionele dansen, dagen na elkaar verschillende stierengevechten, enz. ...

Van 9 tot 15 augustus zijn er in Huesca de befaamde 'Immobilier espagne' feesten met vuurwerk, optochten, traditionele dansen, dagen na elkaar verschillende stierengevechten, enz. ...

Van 9 tot 15 augustus zijn er in Huesca de befaamde 'San Lorenzo' feesten met vuurwerk, optochten, traditionele dansen, dagen na elkaar verschillende stierengevechten, enz. ...

detail kathedraal huescaPortaal gotische kathedraal, o.a. San Lorenzo, patroonsheilige.

In de elfde eeuw werd de stad bevrijd van de Moren, waar ze 400 jaren hebben overheerst.  Huesca werd tijdelijk de hoofdstad van het nieuwe koninkrijk Aragón met als koning Ramiro I.  Ramiro I had geen nakomelingen en wilde de troonopvolging verzekeren via zijn broer, Ramiro II, die monnik was in een klooster.

de klok van huesca
Legende 'de klok (Sp.: campana) van Huesca' - uitgebeeld op een schilderij van 1880 - stadhuis Huesca

Legende over de 'klok van Huesca'. Ramiro II was monnik in het Franse klooster van ‘San Ponce de Tomeras’ en kreeg via de Paus toelating om uit het klooster te treden en koning van Aragón te worden.  Na een tijdje als koning in Huesca te zetelen, wilden een aantal edelen hem niet gehoorzamen omdat ze dachten dat een monnik nooit een goede koning kon zijn.  Ramiro II kreeg er de buik van vol en stuurde een boodschapper om raad naar de abt van zijn voormalig Franse klooster.  De abt zei tot de boodschapper: “ik ga je geen enkel antwoord geven, maar vertel aan Ramiro II alles wat je hier te zien krijgt”.  De abt nam een mes, ging de boomgaard van het klooster in en sneed er de hoogste, meest uitspringende takken van een boom af.  Hij deed dit en Ramiro II meende de boodschap te hebben verstaan.  Hij verkondigde dat hij een klok zou maken van zo’n omvang dat ze te horen zou zijn in gans het koninkrijk Aragón.  Hij riep alle niet-gehoorzame edelen bijeen naar het hof om zijn plannen voor het maken van de klok uit te leggen.  Echter, naarmate ze binnenkwamen hakte een beul ze het hoofd af.  Met de afgehakte hoofden vormde hij op de grond een kring en hij hing één hoofd aan het plafond naar beneden als een klepel.  Dit werd de ‘klok van Huesca’ waarvan het klokgelui in gans het koninkrijk te horen was.  Vanaf toen werd de orde hersteld.

plan castillo de loarre
Rood: citadel 1020-1035; blauw: klooster augustijnenorde 1071; groen: omwalling 1287

ganse kasteel van loarre

loarre panorama
In het kasteel: zicht op de vlakte van de 'Hoya de Huesca'.

loarre portaal
Hoofdportaal castillo.

loarre portaal detail
Detail hoofdportaal castillo.
Links: het k
asteel is gebouwd op een rots = niet te ondergraven = defensief uitzichtvenster. Ook zicht op de later geplaatste buitenste verdedigingsmuren.