klimaat | centrale Pyreneeën | Aragón |
ROUTE VAN DE DINOS      

Dit is een test.

EERST UITLEG SOMONTANO STREEK.

Bodega: wijnkelder of wijnproducerende firma
Cosecha: oogstjaar of vintage
Joven: jong
Crianza:
Reserva:
Gran Reserva:
Witte en rosé wijnen moeten ten minste 6 maanden in
Roble: eik
Vendimia: jaargang
Denominación de Origen (DO): deze categorie vormt de pijler waarop het Spaanse systeem van kwaliteitscontrole rust. Elk gebied wordt gecontroleerd door een 'consejo regulador'. Deze raad bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van landbouw, wijnbouwers, wijnmakers en handelaren uit het gebied. De raad beslist over de grenzen van het gebied, toegestane druivensoorten, maximum opbrengst, alcoholgehalte. Er bestaat ook Denominación de OrigenCalificada (DOCa): voor de allerhoogste kwaliteitswijnen.

 

BARBASTRO.

Het op een kruispunt van Romeinse wegen gestichte Barbastro werd in 1100 definitief van de Moren bevrijd. Hier vond 37 jaar later een ontmoeting plaats tussen de vorsten van Aragón en Catalonië om beide staten te verenigen tot één koninkrijk. Later kreeg Barbastro ook een kathedraal en werd een aartsbisschoppelijke zetel.

De naam Somontano betekent: aan de voet van de bergen. De meeste wijngaarden liggen ten noorden van Barbastro, in de wijde omgeving van de Rio Vero. Bergen van 700 tot 1150 m vormen aan de noordzijde een muur die de streek enigszins beschermd.

Wijnroute: ...