Klik hier om dit blad af te drukken Blad afdrukken

ALQUEZAR

alquezar

Alquezar is een klein, schilderachtig mooi Middeleeuws vestingsstadje met een 1200 jaar oude geschiedenis. Eerst stond er enkel het kasteel op een heuvel met loodrechte rotswanden. Later ontstond het dorp, spectaculair gelegen, onder de berg. Het Middeleeuws karakter is volledig behouden en het dorp is volledig gerestaureerd. Hoog boven Alquezar troont de Santa María, absoluut het bezoeken waard. Zowel het kasteel als het dorp liggen op een heuveltop aan de rand van de kloof van de Río Vero. Alquezar is het centrum en tevens grootste stadje van het beschermd natuurpark 'Sierra de Guara'. Vanop de Santa María kijk je in noordelijke richting uit op de besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën en naar het zuiden toe strekt zich de vallei van de Río Vero uit. De rivier vormt de slagader van het Parque Cultural del Rio Vero, een beschermd gebied dat de bezoeker een unieke combinatie van prehistorische sites, middeleeuwse stadjes en bijzondere natuur te bieden heeft. Het is een waar plezier om door de schaduwrijke, verkeersvrije straten te dwalen en te genieten van de unieke sfeer. In Alquezar treft men veel specifieke eetgelegenheden en winkeltjes aan. Er worden artesanale producten aangeboden als 'likeur van Colungo' of keramiek. Het is ook de startplaats voor meerdere canyons. Vanuit het dorp kan men te voet afdalen in de kloof van de 'río Vero'. In de diepe, smalle kalksteenkloven is de natuur onvoorstelbaar prachtig. Een absolute aanrader te voet is de 'ruta de las pasarellas'. Eénmaal in de kloof loop je pal boven de Río Vero via enkele metalen pasarellen. De klim terug is niet al te steil. Totale duur aan een rustig tempo: ca. 2 uur.

alquezar callizo overdekte gang
Callizo of pasadizo: overdekte gang waarboven de huizen doorlopen.

alquezar
De río Vero te Alquezar

alquezar

Historie

De naam Alquezar is afkomstig van het Arabisch 'al-qasr', wat betekent 'fort'. Overigens herinneren veel Spaanse dorpsnamen die beginnen met 'Al' (arabisch lidwoord) aan een Arabisch verleden. In de 9e eeuw werd het fort oorspronkelijk gebouwd op een steile rots door de Moren. Na de reconquista (de herovering van Spanje door de Christenen op de Moren) is dit fort veranderd in 'la Colegiata de Santa María la Mayor'. Het herbergt binnenin een romaanse kloostergang. Rond de 'Santa Maria' ontstond een wirwar van smalle straatjes die tot op vandaag hun middeleeuwse karakter behouden.

Alquezar

Alquezar

Het middeleeuws stadje zelf werd volledig gerestaureerd. Het bestaat uit honderden steegjes en boogjes. Typisch zijn ook de buitendeuren die uitkomen op ommuurde binnenpleintjes (zie foto hieronder). Naar verluid waren alle huisjes in de Middeleeuwen met elkaar verbonden zodat de inwoners zonder naar buiten te gaan konden vluchten in geval van een aanval. Vandaar o.a. de vele overdekte doorgangen tussen de huizen.

alquzar ruta de las pasarelas
Een stukje van de ruta de las pasarellas in de kloof.

Alquezar

rio vero te Alquezar