klimaat | centrale Pyreneeën | Aragón |
KLIMAAT en WEER      

... Op zoek naar zon?  Je hoeft slechts een goede 1000 km zuidwaarts te rijden ...

De Pyreneeën vormen een natuurlijke barrière tussen het Atlantische klimaat en het mediterrane klimaat.  Dit merkt men veelal al bij het doorrijden van een bergpas naar Spanje: aan Franse kant regen of mist, aan Spaanse kant zon.

zicht op pico posets
Links wolkenloos, rechts wolken.

Vanaf de voet van de Spaanse Centrale Pyreneeën (Aragonese Pyreneeën) kent het binnenland een Spaans continentaal klimaat: de zomer is zeer zonnig, warm en vrijwel droog; de winter kan 's nachts koud zijn (tot -10°C), maar met overdag temperaturen tot boven de 20°C bij zonnig weer.  Door de bescherming van het omringende gebergte (Pyreneeën) krijgen noorderwinden en de tramontane (koude kustwind) hier geen kans.

De streek telt 2700 zonuren per jaar (België telt gemiddeld 1392 zonuren per jaar) en een geringe neerslag van gemiddeld 540 mm per jaar.   Dit garandeert een zeer gezond klimaat.  Tot eind oktober is het weer veelal uitstekend, maar tot en met de kerstvakantie is het doorgaans mogelijk nog buiten te dineren.  Uiteraard koelt het dan 's nachts gevoelig af. Van half januari tot half februari wordt gekenmerkt door een overgangsperiode, waarna vanaf maart het goede weer terugkeert.  Ideale bodem en klimaat zijn ook de redenen waarvoor deze streek, samen met de Rioja, zeer gerenomeerd is voor zijn kwaliteitswijnen (Somontano wijnen). zonsondergang pyreneeën

frankrijk bewolkt spanje open
Krokusfoto 2009 vanuit Skioord Cerler: Spanje volle zon, Frankrijk zwaar bewolkt.

 

Jaarlijkse regenval

jaarlijkse regenval noord spanje
Pyreneeën: regenval in mm = liter per m².

Noordwest Spanje (Spanjaarden noemen dit deel van de Atlantische oceaan de Cantabrische zee) staat het meest onder invloed van Atlantische depressies. In dit deel van Spanje valt de meeste neerslag en komt de meeste bewolking voor. Noordwest Spanje oogt opmerkelijk groener en doorgaans ligt de temperatuur hier ook een 3 tot 5 graden lager. Vanaf de Atlantische oceaan tot een 150 km oostwaarts beuken de Atlantische depressies op de Franse en Navarrese Pyreneeën. Hier vangen de Pyreneeën vanaf de kust vrij rustig aan en stijgen langzaam tot hun hoogste pieken in de centrale Pyreneeën. De Franse noordkant ontvangt tot 1600 mm (liter/m²) regen. Dit gebeurt ook nog in de Navarrese Pyreneeën van het Spaanse Baskenland tot Navarra. De westkant is bijgevolg de regenkant. Vanaf de Centrale Pyreneeën overheerst het zuiderse continentale klimaat en zijn de Atlantische regenbuien reeds eerder uitgevallen. In deze overgangszone vindt men ook een specifieke fauna en flora.

meer tegen licht

temperatuurbeeld spanje
temperatuurbeeld van Spanje (satelliet)